Bilo da se radi o bolesti ili samo teškim vremenima, pun zamrzivač može da vam pomogne da vaša porodica bude dobro hranjena i bezbedna.

Pored zamrznutih opcija, mnoga korenasto i izdržljivo povrće ima dug rok trajanja i obezbediće vašoj porodici preko potrebnu hranu. Dobar izbor su krompir svih sorti, cele šargarepe, zimske tikve, glavice kupusa, celera i prokulice. Krompir i drugo korenasto povrće čuvajte na hladnom, suvom, tamnom mestu sa dobrom ventilacijom. Šargarepu sa uklonjenim zelenim vrhovima, celerom umotanim u foliju i prokelj na stabljikama držite u otvorenoj plastičnoj kesi u frižideru dve nedelje.

Takođe, i vino možete da zamrznete. Prespite ga u posude za led i kad se zamrzne, stavite u kesice. Odlično će vam doći za kuvanje u sosovima i gulašima. Isto to možete da uradite i s koncentratom paradajza u tubi.

Ako maslac nađete na akciji, umesto u frižider stavite ga u zamrzivač i trajaće vam duže. Zalihe mleka takođe se mogu zamrznuti. Tako ćete ga uvek imati pri ruci i nećete morati brinuti zbog roka trajanja. Zamrznite ga u plastičnim posudama koje se mogu dobro zatvoriti.

Glavna stvar je da imate mnogo konzerviranog i smrznutog voća i povrća da biste dobili vitamin C, plus konzervirani pasulj i riba za proteine i cink. Važne su i žitarice, kokice, ovsene i druga integralna žitarica.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments