Foto: Koen van Weel / ANP / AFP

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svijetu, Holandije, odlučili su da pokažu kako se krovovi građevina mogu prenameniti, pa su na jednoj izgradili stazu za pešake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine.

Udruženja „Rooftop Days“ sa sedištem u lučkom gradu Roterdamu izgradila je pešačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako da pokaže kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Članovi udruženja brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pešačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.

– Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada – rekao je AFP-u direktor organizacije „Rooftop Days“ Leon van Gist, ističući da se za sada koriste samo tri posto punog potencijala ravnih krovova Roterdama.

Narandžasta pešačka staza duga je oko 600 metara, a deo tog “vazdušnog mosta” povezuje gradski “Svetski trgovački centar” s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara. Duž staze, koja će biti otvorena do 24. juna, nalaze se manje vetroturbine, solarni paneli, umetničke galerije i platforma za sletanje dronova.

Daju li gradske vlasti zeleno svetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će tamo posaditi i useve, te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Jedinstvena prilika

Poznato je da otprilike trećina Holandije leži ispod nivoa mora koji je iz godine u godinu sve veći, zbog čega je ta zemlja postala svetski lider u prilagođavanju na klimatske promene.

Hitno delovanje za Holanđane je još nužnije, s obzirom na to da je reč o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 miliona stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2.

Po gustoći naseljenosti ispred Holandije su samo Monako, Vatikan, Malta i San Marino.

Roterdam je u Drugom svetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je u pitanju korišćenje krovnih prostora. Za sada ih je iskorišćeno samo oko 1,8 posto.

Transformacija grada mogla bi potrajati desetinama godina, ali Van Gist kaže kako je “uveren da će to postati stvarnost”. S obzirom na to da je holandsko stanovništvo sve urbanije, “prostor u gradovima postaje retka roba, pa ćemo morati iskoristiti krovove”, pojasnio je.

Čini se da i stanovnici grada uživaju u promeni perspektive.

– Ovo je jedinstvena prilika da se Roterdam vidi s visine – zadovoljno kaže 69-godišnji stanovnik grada Hari Skuten.

Višenamenski krovovi

Manifestacija “Rooftop Days” održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

Među njima je “Rooftop Field” (Polje na krovu). Na području od 1.000m2 šestog sprata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cveće.

Jedna od glavnih namena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promene čine sezonske količine padavina sve nepredvidljivijim.

– Na ovom krovu već možemo uskladištiti oko 60.000 litara vode – otkrio je Van Rinsum.

Deo uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do “krovnog polja” pokazao se izuzetno popularnim.

Hina/AFP/portalanalitika.me

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments