Foto:FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Prohladno, oblačno i kišovito vreme dominantno je u poslednjih dana u celoj zemlji. Mesec dana pred početak zime, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) dr Jugoslav Nikolić izdao je dugoročnu prognozu i detaljno opisao kakva zima je pred nama.

-Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka, a prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepen. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 u nižim predelima, a od -3 do -1 stepen u planinskim predelima- naveo je on.

BROJ MRAZNIH DANA

-Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od nule biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama od 65 do 85 dana. Očekuje se od seda do 17 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nula stepeni, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. U drugoj polovini zime postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće – ističe dr Nikolić.

PADAVINE U DOMENU PROSEKA

– Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok se tokom januara očekuje suficit padavina. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50 –  naveo je direktor RHMZ-a.

Profesor Nikolić kaže da će se snežni pokrivač najverovatnije formirati početkom decembra meseca.

– Po našim podacima, formiranje snežnog pokrivača možemo da očekujemo početkom narednog meseca, ali tek ćemo dobiti podatke potrebne za tačniju prognozu – i dodao da će u saradnji sa kolegama iz Evrope uraditi detaljnu prognozu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments