Veoma hladno ali suvo vreme, sa jutanjim mrazevima očekuje nas do početka sledeće nedelje. Promena stiže od utorka kada će biti prave prolećne temperature, koje će ispratiti i kalendarski godišnje doba.

Na žalost, toplo i sunčano vreme neće se dugo zadržati u našoj zemlji, pa će pred kraj marta ponovo doći do pogoršanja vremena uz padavine i hladno vreme, koje će se vrlo moguće nastaviti i u aprilu.

Od danas do utorka sledeće nedelje pod uticajem prodora relativno hladno ali suvog vazduha sa istoka Evrope nad nama će preovlađivati suvo i promenjljivo oblačno uz duže sunčane intervale. Ponegde u kotlinama posebno na zapadu regiona može biti i magle. U košavskom području do ponedeljka vetrovito, povremeno uz umerenu, hladnu košavu, a duž većeg dela obale povremeno umerena do jaka bura”, napisao je meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Dnevne maksimalne temperature biće od 5 do 9 stepeni u plusu, ponedge na istoku Srbije samo oko 4. Toplije će biti jedino na zapadu regiona i duž većeg dela obale gde bi maksimumi ponegde bili i oko 15 stepeni .

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Od večeras povratak noćnih i jutarnjih mrazeva, a koji bi s obzirom na datum pojave bili vrlo jaki za taj pariod. U nizijama bi se uglavnom kretali do -5 do -1, a na planinama i do oko -13 stepeni. Od utorka jezgro anticiklona će se situirati nad nama tako da će hladno strujanje prestati, a od 24.marta će ga zameniti toplo, južno i jugozapadno. Jutarnji mrazevi će oslabiti, dok će dnevni maksimum biti u porastu i do 23. marta će se kretati od 9 do 15, a zatim od 12 do 21 stepen – kaže Čubrilo.

Posle 27. marta, kako navodi, ima signala da je moguće novo, jače, pogoršanje uz padavine i zahlađenje, ali taj period sinoptike je vrlo nejasan.

– Operativni ECMWF je vrlo prograsivan, verovatno i previše jer već oko 27.marta daje jače pogoršanje ali i zahlađenje. Trenunto je izvesnije da ono u koliko i bude dođe negde pred sam kraj ovog ili početak sledećeg meseca.Naravno da će narednih dana još biti promena i da je moguće da trend bržeg pogoršanja koji je izveo večernji ECMWF preovlada, ali bar još 4-5 dana neće biti jasni detalji razvoja sinoptike krajem meseca – objasnio je.

blic.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments