Foto: nsuzivo.rs/ilustracija

Od davnina slave se su se obeležavale u krugu porodice. Na dan slave domaćin je odlazio u crkvu zajedno sa porodicom na liturgiju. Slavska trpeza pravila se dan-dva ranije. Pre svega trpeza je bila skromna, ali neizostavni deo činilo je koljivo, domaća pogača, crno vino i sveća.

Vremenom običaji su se znatno preokrenuli. Slave se prave obimnije, sa više zvanica. Trpeze su bogate, izobilje salata, torti, kolača različite vrste pečenja.

Domaćice danas prave hranu za slavsku trpezu ili poruče iz restorana (ketering). Naravno to zavisi i od broja gostiju ali i novčanih sredstava.

Domaćinska trpeza

Tradiconalne domaćinske trpeze prave se pretežno od domaćih proizvoda ili na starinski način. U današnje vreme veoma su retke slave gde se slavska trpeza pravi od domaćih proizvoda, te smo odlučili da za vas obiđemo prodavnice i pogledamo cene, a na vama je da pravite na starinski način.

Bela čorba

Domaću belu čorbu ako pravite za deset gostiju u proseku bi vam trebalo 6-7 litara gotove. Po ovom receptu, za deset ljudi bi vam bilo potrebno od 1-1,2 kilograma belog mesa čija se cena kreće od 400- 600 dinara u zavisnosti od mesare ili prodavnice.  Dve veze povrća čija se cena kreće od 75- 120 dinara po komadu, 4 luka njegova cena po kilogramu ide od 45-65 dinara, 3 jaja (cena po komadu od 17-20 dinara) i brašno od 70-85 dinara u zavisnosti od proizvođača. Što je ukupno 872 dinara za ovakvu pripremu.

Foto: mondo.rs

Sarma

Na konto prethodnog proseka potrebno je dve kile kiselog kupusa u listovima a cena se kreće od 300-390 dinara, dve kile mlevenog mesa čija se cena kreće od 550-750 dinara, pirinač se prodaje pretežno u pakovanjima od 500 grama a cena je od 150-170 dinara, neophodno je oko kilogram. Zbirno za pravljenje sarme neophodno je 2.060 dinara

Pečenje

Po osnovu dosadašnjeg proseka, potrebno je 5 kilograma prasetine čija je cena od 600-700 dinara koja kalira prilikom pečenja i dobije se oko 3 kilograma . Što se tiče jagnjetine cena po kilogramu je od 800 do 1000 dinara. Za naš simbolični prosek potrebno je 5 kilograma sveže jagnjetine koja takođe kalira i dobije se prilikom pečenja 3 kilograma. Pet kilograma prasetine košta 3.250 dinara, pet kila jagnjetine košta 4.500 dinara. Ako se odlučite za kupovinu obe vrste mesa to će vas ukupno izaći 7.750 dinara.

Foto: nsuzivo.rs

Salate

U zavisnosti gde kupite sveži kupus  cena se kreće od 29-60 dinara. Po prosečnoj ceni kupusa od 45 dinara potrebno bi vam bilo dva kilograma kupusa. Da biste začinili potrebno je sirće čija se cena kreće od 103-130 dinara i ulje čija se cena kreće od 190-220 dinara. Kilogram soli je 100 dinara. Kada kupite stavke za kupus salatu račun zbirno je 500 dinara.

Ruska salata

Potrebno je četiri pakovanja zamrznutog povrća za rusku salatu (450 grama) čija je cena od 130-175 dinara. Dva pakovanja majoneza od 285 mililitara a cena se kreće od 140-190 dinara. Dve kisele pavlake od 400 grama, čija se cena kreće od 150-190 dinara. Ruska salata sa ovim sastojcima je 1.300 dinara.

Foto: The Spruce Eats

Sitni kolači 

Cena sitnih kolača po kilogramu se kreće od 600-1200 dinara. Potrebno vam je oko pet kilograma, a prosečna cena bi bila oko 900 dinara, što je 4.500 dinara.

Torte 

Cena torte po kilogramu kreće se od 1300 – 2200 dinara u zavisnosti gde kupujete, prodavnica ili poslastičarnica. Dve kile je dovoljno, a cena u proseku je 1750 dinara, zbirno 3.500 dinara.

Koljivo

Potrebno je kilogram pšenice koja košta od 60-120 dinara. Ako uzmete pakovanje od pola kilograma potrebno vam je dva a prosečna cena je 90 dinara. Dovoljno je 500 grama oraha čija je cena 1500 dinara po kilogramu. Dovoljno je 300 grama šećera, a cena kilograma je od 99-105 dinara. Muskant oraščić koji se prodaje pretežno u pakovanju od 30 grama a cena je 190 dinara. Da bi se napravilo koljivo potrebno je oko 1.132 dinara.

Foto: nsuzivo.rs

Pogača se prodaje u prodavnicama i pekarama a cena jedne je od 800-1000 dinara.

Na osnovu proseka cena zbirno sa pogačom potrebno vam je oko 22.514 dinara za kupovinu, bez pića.

Piće

Sokovi se kreću od 70-170 dinara, alkohol od 220 dinara pa naviše.  Voda se kreće od 52 dinara. Tačna mera kupovine pića zavisi od uzrasta gostiju.

Ketering

Bela čorba se prodaje uglavnom pola litre po ceni od 330-350 dinara. Sarma se prodaje na komad po ceni od 130 dinara. Kilogram pečene prasetine ide od 1300 dinara, dok kilogram jagnjetine od 1700 dinara. Ruska salata se prodaje na 200 grama a cena je od 160 dinara. Napravljeno koljivo košta od 800 dinara. Čorba košta 4.760 dinara, 25 sarmi iznose 3.250 dinara, tri kilograma prasetine 3.900 dinara, a tri kilograma jagnjetine iznosi 5.100, kilogram ruske iznosi 800 dinara. Zbirno 27.510 dinara sa tortom, kolačima i pogačom.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nikk
06/11/2022 14:12

Prasetina 1800 kg a jagnjetina 2500 kg to je realna cena samo pečenja..