Foto: elements.envato.com

Koliko dugo ruska salata sme da stoji u frižideru, a da i dalje bude bezbedna za jelo? Evo odgovora, a izbegnite i grešku koja joj smanjuje rok trajanja!

Ruska salata je kraljica svake praznične trpeze, jer je laka za pripremu, zasitna a sastojci nisu skupi. Ali svi znamo kako je kada već “treći dan” jedemo rusku salatu uz neko meso, ili na parčetu hleba… Najčešće napravimo previše, pa imamo rusku salatu u frižideru danima.

Morate biti oprezni jer ova salata ima relativno kratak rok trajanja. Zbog majoneza, kuvanog krompira i mesa koje ste iskoristili – neko je pravi sa šunkom, neko sa piletinom a postoji i posna ruska salata – postoji šansa da se pokvari.

Koliko dugo sme da stoji ruska salata? Najpre, nemojte da ostane napolju nakon što su se svi poslužili, uvek je vratite u frižider. Mnogi prave grešku i posudu s ruskom pokrivaju samo folijom, što znači da mikroorganizmi sa drugih namirnica u frižideru mogu da uđu u tu posudu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara, tako da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da uđu. Negde ćete pročitati da je rok trajanja pet dana, ali mi vam savetujemo da je čuvate na temperaturi oko 4 stepena Celzijusa i pojedete u roku od tri dana, da biste bili sasvim bezbedni.

A ne bi bilo na odmot i da pogledate originalni recept za rusku salatu.

espreso/stvar ukusa

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments