Foto: vranjenews.rs

Javno komunalno preduzeće „Lisje“ Novi Sad, osnovano je 1989. godine sa ciljem da obavlja pogrebnu delatnost, koja obuhvata sahranjivanje i održavanje grobalja. Ovo preduzeće se brine o 30 grobalja, ukupne površine 145 hektara, na teritoriji Novog Sada, Petrovaradina, Sremske Kamenice, Futoga, Veternika, Begeča, Budisave, Bukovca, Kaća, Kovilja, Starih Ledinaca, Novih Ledinaca, Rumenke i Stepanovićeva.

Foto: lisje.com

Grobno mesto se daje na period korišćenja od deset godina, što predstavlja i obavezan rok počivanja. Kako na sajtu “Lisja” stoji, za deset godina obaveznog počivanja za jedno mesto iznos je 11.300 dinara. Međutim, šta se dešava sa grobovima za koje se ne izmiruju dugovanja, da li postoji obavezan rok počivanja?

-Rok počivanja se produžava ukoliko lica koja su dužna da se staraju o grobnom mestu uredno održavaju isto i redovno plaćaju navedenu naknadu za korišćenje i održavanje groblja. Ukoliko u roku od jedne godine po proteku obaveznog roka počivanja lica koja su dužna da se staraju o grobnom mestu ne produže rok počivanja tada se ulazi u postupak procedure utvrđivanja napuštenog grobnog mesta. Korisnici grobnih mesta, u JKP „Lisje“ uvek mogu proveriti status grobnog mesta- kažu za NS Uživo iz ovog preduzeća.

Foto: lisje.com

Koji je rok plaćanja dugovanja i šta obuhvata održavanje groblja

Korisnici grobnog mesta dužni su da plaćaju naknadu za korišćenje i održavanje groblja. Samo uređenje i održavanje groblja podrazumeva izgradnju i održavanje objekata i infrastrukture na grobljima (pristupne staze, ograde, kapije, česme) i održavanje groblja u smislu održavanja zelenila kod javne površine specijalne namene.

-Navedena naknada utvrđena je po grobnom mestu na godišnjem nivou u skladu sa važećim cenovnikom-  iz preduzeća.

Iako obaveza slanja obaveštenja korisnicima o dugovanju nije predviđena Odlukom i drugim aktima, iz preduzeća redovno šalju takva obaveštenja na kućnu adresu licima za koja postoje podaci u bazi podataka preduzeća. To je, navode, vid podsetnika korisnicima usluga da dugovanje postoji.

-Preduzeće na razne načine pokušava da stupi u kontakt sa rođacima i poznanicima preminulih kako bi ih informisali o grobnom mestu i ponudili im mogućnost  da obnove grobno mesto- ističu za NS Uživo.

nsuzivo.rs

 

 

 

7 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Novosađanin
10/12/2022 12:47

Dižem kredit da platim porodičnu grobnicu sramota kao da živimo u Monte Karlu
U današnje vreme za sahranu u Novom Sadu je potreban ozbiljan kredit

Veena
10/12/2022 13:33

Treba da ih je sramota kako održavwju groblje u Kaću.

Novosadjanin
10/12/2022 22:35

Sramotno je sto zahtevaju da se plati za deset godina unapred,govorim o zakupu grobnog mesta.Prilikom tragedije tj smrtnog slucaja u porodici,umesto da Vam olaksaju oni Vas nasankaju…jer u tim trenutcima,niko ne cita ugovor a oni Vam namerno precute da pored odrzavanja postoji i zakup grobnog mesta….Hiljadu dinara za odrzavanje godisnje nije strasno ali ZAKUP…i zasto i zakup ne moze da se placa za po godinu dana?Posebno bar sada dok je standard nizak…

Dak
11/12/2022 13:12
Reply to  Novosadjanin

Može da se plati i na godišnjem nivou mom ocu je prošle godine isteklo 10 godina i poslali su obaveštenje o produženju. Može na godinu, na pet i na deset, stim da je na deset najisplatljivije po godini.

Ivan
11/12/2022 13:57

Više ni mrtvima ne daju mira.

Dejan
11/12/2022 15:06

Drugim rečima, ni kad umreš nemaš mira

Statebriga
12/12/2022 09:27

I mrtav moraš plaćati bandi