Foto: Pexels

Istraživanja su potvrdila da je temperatura prostorije u kojoj spavamo jedan od najvažnijih faktora u postizanju kvalitetnog sna.

Da bi naš organizam mogao da spava, osnovna telesna temperatura mora da padne. Unutrašnja temperatura tela menja se tokom 24 sata. Telo počinje da otpušta toplinu tačno u vreme kad dete ode u krevet i nastavlja da se hladi dok ne dosegne najnižu tačku blizu zore, oko 5 ujutro.

Idealna temperatura za spavanje varira zavisi od godina. Optimalna temperatura bebine sobe je između 16 i 20 stepeni. To je temperatura koje je prijatna i sigurna za bebu. Temperatura koja je prijatna za bebu može biti niska za stariju decu ili odrasle kojima je potrebna toplija soba za san.

Vrlo je važno da ne pregrejete sobu. Stručnjaci tvrde da je spavanje s uključenim grejanjem nezdravo i da remeti dobar san. Visoka sobna temperatura može ometati proces termoregulacije tela, a posledice su umor i nemir. Manje opasan, ali ne zanemariv problem je i suva koža. Spavanje u previše zagrejanoj sobi može uzrokovati različite kožne probleme te preterano isušivanje kože zbog nedostatka vlage.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments