Uspostavljanje rituala redovnog povezivanja sa svojim partnerom je važan faktor u zadovoljstvu svake veze, od izlaska uveče do zajedničkog vežbanja i, naravno, ljubljenja! Ali šta zaista čini poljubac posebnim?

Prema jednom stručnjaku, postoji minimum vremena koji je potrebno da provedete ljubeći se sa svojim partnerom da biste osnažili svoju vezu.

Koliko dugo treba da traje poljubac?

Postoji toliko mnogo koristi od ljubljenja, ali prema ekspertu za seks i veze Čelzi Rid, dužina poljupca može uticati na to koliko osećate da ste povezani sa svojim partnerom. Ona napominje da su prethodna istraživanja Instituta Gotman pokazala da je potrebno šest sekundi ljubljenja da doživimo hemijske reakcije povezane sa privrženošću i zadovoljstvom.

„Poželjno je da partneri u relativno dugim vezama ponovo osete taj osećaj bliskosti, za koji su mislili da je nestao nakon par godina zabavljanja, a sada znamo jedan od načina da to postignu“, kaže Ridova.

Šest sekundi ljubljenja je odličan početak, ali Rid ohrabruje svoje klijente da produže ljublje još nekoliko sekundi tako da ono traje najmanje deset sekundi. Ona objašnjava da to pokazuje da ste stvarno privrženi svom partneru i želite da učinite sve za njega/nju.

Kako da imate najbolji poljubac u trajanju od 10 sekundi?

„Spustite sve iz ruku, pogledajte svog partnera i poljubite ga tako da to potraje bar deset sekundi“, kaže Ridovi.

Dok se ljubite, Ridova kaže da takođe može biti korisno da razmišljate lepe stvari o svom partneru. „Zamislite nešto čemu se divite u vezi njega/nje, ili samo pomislite koliko vam je stalo do date osobe“, objašnjava ona.

Foto: Dreamstime
Zašto je važno da poljubac traje 10 sekundi?

Ne samo da produžavanje poljupca na deset sekundi zahteva određeni stepen fokusiranosti i pažnje, što su sjajne stvari za vezu, već Ridova napominje da se radi i o aktivnom izboru da se divite svom partneru, iskažete mu/joj svoju ljubav i želju da provodite intimne trenutke s njim/njom.

Poljubac od deset sekundi je naročito koristan kada se pozdravljate nakon vremena koje ste proveli odvojeno, jer on pomaže da budete emocionalno usklađeni, napominje Ridova.

„To na neki način razbija tenziju i čini da zaboravite na posao i druge obaveze i posvetite se svojim i potrebama svog partnera“, objašnjava Ridova.

Izvor: MindBodyGreen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments