Foto:blog.mypacer.com
Mnogi lekari jutarnju šetnju smatraju zaista odličnim lekom, pa njenim redovnim praktikovanjem smanjujete rizik od gotovo svih vrsta bolesti. Naime, glavna prednost ove aktivnosti leži u tome što nije preterano fizički naporna, pogotovo za naše srce ili zglobove, a svejedno ima blagotvoran učinak.
Nauka je dokazala da je jutarnja šetnja direktno povezana sa indeksom telesne mase i rasporedom spavanja. Isto tako, prednosti samog hodanja povećavaju kreativnost i utiču na celokupno mentalno zdravlje.
Ovo su neki od najvažnijih razloga zbog kojih treba da izađete iz kuće čim ustanete iz kreveta.
Energija
Studije su pokazale da šetanje 20 minuta napolju, na svežem vazduhu budi energiju i postajemo vitalniji. Uz to, druga studija pokazala je da čak 10 minuta šetanja uz i niz stepenice može da nas razbudi bolje od šoljice kafe.
Raspoloženje
Šetanje ima i psihološke benefite, a neki od njih su: uklanjanje umora, poboljšanje raspoloženja, veće samopouzdanje, smanjenje tenzije i anksioznosti kao i smanjenje rizika od depresije.
Gubitak viška kilograma i jačanje mišića
Jutarnja šetnja utiče na poboljšanje metabolizma, a samim tim i na gubitak viška kilograma. Takođe, šetanje jača mišiće jednako kao čučnjevi.
Bolji san
Istraživanja su pokazala da osobe koje su šetale ujutro, nisu imale problema s nesanicom i nekvalitetnim snom.
Zdravije odluke tokom dana
Kada šetamo ujutro, osećamo više energije, a to znači da ćemo praviti zdravije odabire tokom dana. U prevodu, nećemo imati „napade gladi“, pa samim tim nećemo posegnuti za slatkišima, grickalicama i nezdravom hranom.

 

Kako da se motivišete?

Iako je mnogo lakše produžiti spavanja ujutru na još pola sata, nekoliko trikova može vam pomoći da ustanete zarad šetnje i boljeg zdravlja.
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments