Foto: GettyImages/Reader's Digest

Mališani bi mogli da zacvile od oduševljenja kada ih razigrani član porodice podigne za zglobove i zamahne ili kada ih povučete za ruke da biste im pomogli da preskoče lokvicu. Ali budite oprezni: podizanje ili hvatanje deteta za ruke može dovesti do uobičajene povrede koja se naziva „lakat medicinske sestre“, takođe poznat kao „izvučeni lakat“.

Pojavljuje se kada se kost u donjoj ruci deteta delimično iščaši u zglobu lakta, izazivajući iznenadni bol oko lakta. Lakat medicinske sestre najčešće se javlja kod dece uzrasta od dve do pet godina, čije su kosti i ligamenti još uvek nezreli i u razvoju.

Dobra vest je da postoji jednostavan manevar koji može da vrati lakat na mesto. Ali, lekari naglašavaju da to ne bi trebalo da pokušavate kod kuće osim ako niste potpuno uvereni da je bol vašeg deteta zaista izazvan laktom medicinske sestre.

Najočigledniji znak je da bol počinje nakon što je dete povučeno ili podignuto za ruke. Lakat medicinske sestre obično nije uzrokovan padom, tako da ako se vaše dete žali na bol u laktu nakon pada, potražite medicinsku pomoć – to može biti nešto ozbiljnije, kao što je prelom ili slomljena kost.

Takođe verovatno nećete videti nikakve vizuelne znake povrede, poput otoka ili deformiteta. Oni takođe zahtevaju hitniju medicinsku pomoć.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Bole
15/08/2022 16:17

Koliko dece znate da je zaista doživelo ovakvu povredu?