Foto: EPA/Friedemann Vogel
Evropa, zbog sankcija koje je uvela Rusiji i namere da kazni Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini, očajnički pokušava da nađe alternativne izvore za energente. Cilj je izbeći Rusiju, od koje mnogi zavise, ali po koju cenu?
Niko više ne brine o ekologiji.

Nemajući mnogo izbora, većina zemalja Evropske unije potražiće, prema najavama, spas u nuklearnim elektranama, piše bizportal.rs.

Celu priču o obustavljanju brige za planetu pokrenuo je nedavno nemački ministar finansija, Kristijan Lindner, koji je preporučio državi da se okrene nuklearnoj energiji i uglju, iako je gašenje tri preostale nuklearne elektrane u Nemačkoj bilo planirano do kraja ove godine. Boris Džonson, premijer Velike Britanije, rekao je da će učiniti sve da pomogne gradnju novih nuklearnih elektrana. Emanuel Makron je pozvao na „novo rođenje francuske nuklearne industrije”.

Upravo je Francuska, prema zvaničnim podacima sajta euronuclear.org, apsolutni rekorder po broju nuklearnih elektrana. Ima ih čak 56, a samim tim i proizvod i najevću količinu električne energije – 61.370 megavata.

Sve ukupno, Evropa ima 173 nuklearne elektrane, sa kapacitetom od 154,563 megavata. Posle Francuske, najviše ih ima Rusija (38), Ukrajina (15), i Velika Britanija (11).

Španija i Belgija imaju po 7 nukearki koje rade, Švedska i Češka po 6, Finska poseduje 5 nuklearnih elektrana, a po 4 imaju Mađarska, Slovačka i Švajcarska. Tri nuklearne elektrane postoje u Nemačkoj. Po dve imaju naše komšije, Rumunija i Bugarska, a po jednu Slovenija, Holandija i Belorusija.

Sve ukupno, evropske nuklearke obezbeđuju oko jedne četvrtine struje na celoj teritoriji EU. Lideri Evrope planiraju i gradnje novih nuklearnih elektrana, ali za gradnju samo jedne je potrebno oko 10 godina. Dakle, veliko je pitanje da li će postojeće moći da zamene ruske energente. U svakom slučaju, u skorije vreme to neće bit moguće, tako da je cela ideja prilično neproduktivna.

– To nije rešenje u ovom trenutku – izjavio je za američke medije nedavno Kaj Veter, profesor nuklearnog inženjeringa na univerzitetu Berkli.

– Ako zemlje Eu odluče da se prebace na nuklearnu energiju, to će biti teško izvodljivo. Rusija je moćni igrač na tom tržištu. Oni obezbeđuju oko 35 odsto obogaćenog uranijuma, koji su potrebni reaktorima širom sveta, a i konstruisali su mnoge reaktori koji se sada koriste – istakao je Veter.

alo.rs/bizportal.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments