Depositphotos/ruskpp
Poslanici Evropskog parlamenta uputili pismo vrhu EU u kom traže da se Srbija kazni zbog politike prema Rusiji, pišu mediji.

Naime, kako navode Novosti, devet poslanika Evropskog parlamenta iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” uputilo je pismo predsednici EK Ursuli fon der Lajen i evropskom šefu diplomatije Đozepu Borelju, kojim traže da se privremeno zamrznu pristupni pregovori sa Srbijom, kao i da se našoj zemlji obustavi finansijska pomoć dok ne uskladi svoju politiku prema Rusiji.

-U svetlu nedavnih događaja u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije koja se razvija na Zapadnom Balkanu, a posebno zbog očiglednog nepoštovanja obaveza Srbije koje je preuzela kao zemlja kandidat za članstvo u EU. Srbija je ušla u desetu godinu pregovora o pristupanju Uniji sa različitim stepenom napretka i otvaranjem novih klastera pre samo nekoliko meseci. Tokom ovih godina, više puta smo naglašavali njenu obavezu da progresivno usklađuje spoljnu i bezbednosnu politiku sa smernicama EU i da konkretnim akcijama pokaže da deli naše osnovne vrednosti- stoji, između ostalog, u ovom pismu čije delove prenose Novosti.

Potpisali su ga potpredsednica EP i članica nemačke Stranke slobodnih demokrata Nikola Ver, kao i Slovenac Klemen Krošelj, Bugarin Ilhan Kjučuk, Litvanac Petras Auštrevičijus, Estonac Urmas Paet, Holanđani Bart Grotijus i Malik Azmani, Španac Hose Ramon Bausa Dijas i Rumunka Ramona Strugariju.

“Čvrsto smo uvereni da Srbija pokazuje opasan pomak ka autoritarizmu, koji je u oštroj suprotnosti sa njenom paralelnom težnjom za pristupanjem EU, a ova dvosmislenost je dostigla kulminaciju odbijanjem da uvede sankcije Rusiji”, napisali su potpisnici pisma.

Navode, takođe, i da je “Srbija, nažalost, značajno nazadovala u oblastima kao što su vladavina prava, ljudska prava, sloboda medija i sloboda izražavanja”.

Novosti.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dule
14/03/2022 11:01

Narod se pita. MI ne želimo u eu i ne želimo da uvodimo sankcije Rusiji.

Mima
14/03/2022 13:49

Deseta godina pregovora za ulazak u EU,pa niti mi želimo niti ćete nas ikad primiti,samo ucenjivati

Mare
14/03/2022 15:40
Reply to  Mima

Tačno tako

Pavel
14/03/2022 16:25
Reply to  Mima

Tačno tako niti nam trebaju.

Jana
14/03/2022 16:10

Pojedu nam….redom svi iz tog Evr.parlamenta

Ns.1
14/03/2022 19:30

I to je ta “EU” “Demokratija”ako nemas isto misljenje i stavove gazi,kaznjavaj.
Bio sam za ulazak u EU ali posle ovoga vise ne.
Mi nismo clanica i nemamo obavezu da uskladimo bilo sta!!!