Foto: Filmski festival "Uhvati film"

Uhvati film kids, festival kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, održaće se 30. novembra u Bioskopu Mladost Futog. U okviru festivala biće organizovane dve projekcije filmova za decu uzrasta od 7 do 11 godina: jedna od 10, a druga od 13 sati. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Uhvati film kids podrazumeva projekcije kratkometražnih filmova za decu na temu invaliditeta, izabranih sa Međunarodnog filmskog festivala “Uhvati film”, nakon čega slede diskusije sa publikom.

“Filmovi su prilagođeni uzrastu i govore o invaliditetu i osobama sa invaliditetom, o vršnjačkim odnosima, prijateljstvu, podršci, inkluziji i prihvatanju. Da je u redu biti drugačiji. O tome da iste stvari možemo raditi na različite načine. Da je potrebno rušiti predrasude, kako svoje, tako i tuđe. O moći pojedinca da napravi promenu”, navodi se u saopštenju organizatora.

U diskusiji nakon filmova, deca će izneti svoje utiske, a moderatorka će dati osnovne upute o diskriminaciji i pravima osoba sa invaliditetom, objašnjene na primerima iz filmova.

Uhvati film kids održava se sa ciljem decentralizacije kulturne ponude i povećanja kulturnih sadržaja o različitostima, kako bi uticao na tolerantnije i ravnopravnije društvo.

Projekat realizuje KAO Parnas, organizator i Međunarodnog filmskog festivala “Uhvati film” u saradnji sa KC Mladost Futog, a uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments