Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsrećnijim stanovništvom, pokazuje Svetski izveštaj o sreći objavljen danas.

Izveštaj, koji se bavio i efektima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u SAD-u na osnovu anketa Instituta Galup.

Prema izveštaju, nakon srećnih Finaca slede Danska, Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Među zemljama regiona najsrećnija je Slovenija na 22. mestu, Srbija je na 45. mestu, Hrvatska na 48, a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mest, a Bosna i Hercegovina na 71. mestu, dok je Kosovo 34. na listi.

Pri dnu lestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Avganistan i Liban dve su najnesrećnije zemlje sveta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Naučnici su rekli da je ljudska procena sreće ostala “veoma otporna” uprkos pandemiji kovida19, s globalnim prosecima u periodu od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama pre pandemije od 2017. do 2019.

Hina

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments