Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Republički fond PIO izdvojio je 593,7 miliona dinara za besplatnu rehabilitaciju penzionera u srpskim banjama u 2023. godini, a oglas za podnošenja prijava biće uskoro raspisan!

Uslovi konkurisanja nisu menjani u odnosu na prethodnu godinu, tako da pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine imaju korisnici čija penzija ne prelazi iznos prosečne, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili ovo pravo u prethodne tri godine.

Kako je saopštio Fond PIO, prosečna penzija u januru ove godine iznosiće 37.825 dinara, a primanja do prosečnog iznosa, barem kada je o poslednjim dostupnim podacima iz novembra reč, imalo je 977.527 penzionera iz svih kategorija.

Naime, Upravni odbor Republičkog fonda PIO je na sednici održanoj 31. januara doneo odluku o troškovima rehabilitacije korisnika penzija i ceni smeštaja pratioca.

Finansijskim planom RF PIO za 2023. godinu, na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 698,4 miliona dinara, što je za 7,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

– U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto od ukupnih sredstava namenjenih za društveni standard penzionera, što ove godine iznosi 593,7 miliona dinara – objavljeno je na sajtu Fonda PIO.

Foto: shutterstock

ISKORISTILI PRAVO

U 2022. se besplatno banjalo 16.800 penzionera

Prošle godine je o trošku RFZO u banjama boravilo 16.800 penzionera koji su imali penziju ispod 30.978 dinara, što je bilo prosek za januar 2022.

Najveće interesovanje je, kao i prethodnih, bilo za Vrnjačku Banju a zatim za Ribarsku banju, banju Кoviljaču, “Termal” u Vrdniku, banju Кanjižu i banju Junaković u Apatinu.

Objašnjavaju da se preostalih 15 procenata od ukupnog iznosa, odnosno 104,76 miliona dinara, izdvaja za ostala dva vida društvenog standarda, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, i solidarne pomoći korisnicima penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, kao i druge vrste pomoći, u cilju unapređenja standarda korisnika penzija.

– Shodno donetoj odluci, Fond PIO će uskoro raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju u 2023. godini – navedeno je na sajtu.

Inače, prava koja su korisnici imali do sada i kriterijumi za njihovo ostvarivanje ostali su nepromenjeni.

– U skladu sa odredbama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine imaju korisnici čija penzija ne prelazi iznos prosečne, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili ovo pravo počevši od upućivanja na rehabilitaciju po oglasu iz 2020. godine – precizirali su iz Fonda PIO za portal Biznis.rs.

JANUARSKE POVIŠICE

Prosečna penzija skočila na 37.825

Prema podacima Fonda PIO, prosečna novembarska penzija, nakon vanrednog uvećanja od 9 odsto, iznosila je 33.742 dinara, i primilo ju je 977.527 penzionera iz svih kategorija. Nakon januarskog povećanja od 12,1 odsto prosečna penzija iznosiće 37.825 dinara.

kurir

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Joca
04/02/2023 13:05

A kad se vrate kući onda vide razliku ali im ekonomski nije jasno gde su potrošili 40 godina u radi i zbog čega

Doca
05/02/2023 18:51

Odlično za nekoga.ja sam i prošle godine konkurisala jer sam ispunjavala uslove.nisam dobila mi banju ni negativan odgovor.barem ste to mogli da napišete a ne da se nadamo.

Slobodanka Pandurevic
07/02/2023 18:34
Reply to  Doca

Ok.Ja SADA konkurisem. Da VIDIM odgovor???