Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predrag Rajić, suosnivač Fondacije “Svetozar Miletić”, predao je danas potpise kako bi Novi Sad dobio ulicu Ljubana Jednaka, jedinog preživelog u zločinu u Glini 1941. godine. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Smatramo da je Ljuban Jednak simbol srpskog stradanja u Hrvatskoj. Pre svega što je reč o čoveku koji je jedini preživeo zločin u Glini u vreme takozvane Nezavisne Države Hrvatske. Ustaški pokolj u glinskoj crkvi je jedan od najmonstruoznijih zločina koji se dogodio u bivšoj Jugoslaviji, u vreme Drugog svetskog rata- istakao je Rajić.

Preko 3.700 sugrađana potpisalo je akciju prikupljanja potpisa a Rajić je naglasio da je Jednak bio dvostruki stradalnik jer je bio i žrtva Oluje 1995. godine.

-Dodeljivanjem naziva jedne ulice Ljubanu Jednaku mislim da bismo se makar malo odužili tim srpskim stradalnicima. Mnogi od njih danas žive u Novom Sadu, oni su ga obogatili- rekao je Rajić.

Ukoliko Grad proceni da trenutno ne postoji mogućnost da se neka ulica preimenuje, Fondacija “Svetozar Miletić” predlaže da se novoj ulici koja još uvek nema naziv dodeli ime po Ljubanu Jednaku.

Kćerka Ljubana Jednaka podržala je ovu akciju; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kćerka Ljubana Jednaka, Dušanka Jednak Zorić, prisustvovala je ovoj akciji i podržala je.

-Došla sam da se zahvalim u svoje ime i u ime svoje porodice, jer je ovo za nas nesvakidašnji događaj da se nakon mnogo godina njemu oda jedno ovakvo obeležje. Sećanja oca naviru sve više, on bi bio presrećan da je ovo mogao da doživi. Bio je divan čovek, nije bio nacionalista, sve godine nakon tog događaja je nastavio normalno da živi a sve je u sebi duboko proživljavao- istakla je Dušanka.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments