(FOTO) AUTOEXPERT: Aston Martin DBS Superleggera 2018

       
Foto: Auto Expert

Kao novi nosilac DBS imena, predstavljen 2018. godine očarao nas je na prvi pogled, a onda smo dobili mogućnost da u istom uživamo u prestižnom naselju Porto Montenegro u Tivtu. Moramo priznati da je ovaj predivni model Britanskog proizvođača, izgledao spektakularno okružen jahtama, obasjan predivnim suncem Mediterana, te nas je ostavio bez reči.

Performanse i karakteristike

Sa 5.2 litarskim V12 agregatom, dva turbo punjača i 900Nm obrtnog momenta, mladi britanac će za samo 3.2 sekunde doći do 100km/h. Uz to, 715Ks (533kW) ga bez velikih problema dovode do maksimalne brzine od 340km/h (211mph) što je dodatno olakšano uz novi ojačani ZF osmo-stepeni prenos brzine. Silueta je dobro poznata, ali je ova više funkcionalna, nego ijedna prethodna verzija. Sa dodatnim otvorima za aerodinamiku, koji su odlično ukomponovani u dobro poznate linije, ovaj auto je odličan spoj funkcije i stajlinga. Enterijer je perfektan, materijali su naravno najvećeg kvaliteta, a instrument tabla je prosto najbolja koju smo vidjeli u GT modelima, ali i šire. Jedina mana enterijera je Mercedesov multimedia sistem, iako bolji od onoga što sam Aston Martin može da ponudi, ipak je prošla generacija i prosto izgleda kao da je u autu iz 2012., a ne 2018. godine. Centralna konzola je puna funkcija, ušuškana u kožu, sa električnim poklopcem za središnju skladišnu kadicu, i pet dugmića preko kojih birate brzinu sa centralnim Start/Stop dugmetom.

DBS Superleggera Volante

Kao kabrio verzija, za 2020. godinu, performanse su identične kao i kupe verzija, uz 3.5 sekundi do 100km/h, što je i dalje poprilično dobro za kabrio sa više od dve tone i predivnim V12 aregatom koji se, kao i u kupe verziji, savršeno oglašava kada god je papučica gasa makar malo pritisnuta.

DBS Superleggera OHMSS

Verzija napravljena po modelu iz filma On Her Majesty’s Secret Service (1969), nema opcija prepravke, ali je napravljen za prave fanove James Bond franšize, sa mnoštvo detalja vezanih za originalni automobil iz datog filma. Performanse su iste kao kod kupea, te ne sumnjamo da su vlasnici ovog pravog dragulja prezadovoljni.

Zaključak

Sigurni smo da je ovo jedan od najlepših modela u GT kategoriji, a sam šarm koji donosi iz Britanije je neverovatan. Aston Martin nikada nije razočarao stajlingom, u što smo se ponovo uverili, a performanse su samo još jedna od vrlina ove zveri. Doduše, sa cenom od preko 350.000 evra, ništa manje ne bi ni prihvatili.

Autor: AutoExpert/Ivan Stanivuković

Komentari: