Kada se radi o Mercedes-Benz-ovoj E klasi, teško da će bilo ko ostati ravnodušan. Još od modela W123, E klasa opravdava standarde kvaliteta i očekivanja svojih kupaca koji bez kompromisa traže izdržljivost i komfor.

Mesto na istorijskoj liniji…

Kada je posle model W210, Mercedes predstavio liniju dizajna koja je formirala okrugle svetlosne grupe, postavio je standarde i kreirao asocijaciji pri pomisli na ovaj model game iz Štutgarta. Kada je pre 18 godina predstavljen, W211 je uneo jedno radikalnije osveženje. Naravno, ni u čemu se nije preteralo pa je E klasa i ovaj put zadovoljila kriterijume konzervativnog nastupa. Nešto zakošenije linije dizajna, privukle su i mlađu publiku. W211 je nakon nešto manje od 4 godine proizvodnje pretrpeo facelifting i time mu je udahnuta veća atraktivnost, a izmenjeni su neki nedostaci koje je bazična verzija posedovala.

Motori, pogon na zadnjim i na svim točkovima

Tradicionalno, Mercedes-Benz u svojim limuzinama ima pogon na zadnjoj osovini i opcijonalno 4Matic, pogon na obe osovine. Naravno, i ovoj generaciji nije bilo ništa drugačije. Vešanje je vazdušno, što je imalo svoje prednosti i nedostatke. Izvanredan komfor plaćao je, povremeno, veću cenu reparacije na oslanjanu koje je zbog skupih vazdušnih jastuka, znalo biti “bolno” za vlasnika. U facelift verziji su ti elementi poboljšani pa su i takvi problemi proređeni. Motori su standardno pouzdani i prilagođeni željama najrazličitijih kupaca. Dizelaši 2.2, 2.7, 3.0, 3.2, 4.0L bili su veoma pouzdani, ali su danas na tržištu Balkana manje zastupljeni jer se radi o zapreminama koje iziskuju veće troškove registracije vozila. Benzinaca je bilo više u ponudi pa se tako “mečka” mogla kupiti sa:
1.8 I4 Kompressor
2.0 I4 Kompressor (S.E)
2.6 V6
3.0 V6
3.2 V6
3.5 V6
5.0 V8
5.4 V8 Kompressor
5.5 V8
6.2 V8
Najsnažnije verzije su, naravno, nosile oznaku čuvene divizije Mercedes-Benz-a, AMG.

Posle toliko godina…

I posle toliko vremena, E klasa nas i dalje oduševljava sa svakom novom generacijom. Iako je od kraja proizvodnje modela W211 proteklo 12 godina, ona i dalje pruža sve što je vozaču neophodno. Komfor, pouzdanost, kvalitet i dugotrajnost su se i ovog puta pokazale kao imperativ u Štutgartu. Mi sa zadovoljstvom možemo da preporučimo ovaj model kao kupovinu na tržištu polovnih vozila. Posebno ističemo modele sa oznakom 220 cdi i 1.8 Kompressor.

Zahvaljujući ljubaznom vlasniku Nikoli Vojnoviću uspeli smo da napravimo ove fotografije i da se lično upoznamo sa kvalitetom i komforom ovog modela neprolazne vrednosti.

Autor: Auto Expert/Milan Inđić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments