Fotke: autocar.co.uk

Američka automobilska industrija je 90-ih godina proteklog veka bila u svojoj punoj snazi pa su na svetlost tržišta izlazili najrazličitiji modeli. Jedan od njih je i ovaj zanimljivi kupe-kabriolet koji ponosno nosi bedž, Pontiac.

Futurističi izgled

Prilikom konstruisanja ovog, u najmanju ruku, ekstravagantnog modela konstruktori iz Pontiaca su se postavili pomalo čudno, barem sa aspekta evropskog tržišta, mada on njemu i nije bio namenjen. Izuzetno velika dužina ovog kupea je prvo što vam privuče pažnju, a za tim dolazi i njegov “kljun” koji doslovno opravdava naziv ovog modela govoreći nam da su kao uzor u stvaranju dizajna imali pticu sa oštrim kljunom. Interesantnom nastupu vozila doprinose i prednje svetlosne grupe koje se u toku dana skrivaju ispod poklopca motora, a uveče na komandu izlaze i osvetljavaju put ispred vas, baš onako u duhu trenda sportskih automobila iz 90ih godina. Unutrašnjost modela ispisuje posebnu priču. Vozač i suvozač sede izuzetno nisko u sedištima presvučenih kožom, što doprinosi sportskom i GT utisku vožnje. Na zadnjoj klupi gotovo da mesta uopšte nema pa se na njima može prevesti neko malo dete ili odrasla osoba u okolnostima krajnje nužde. Osim pomenute kože na sedištima, nažalost, ovaj model se ne može pohvaliti naročitim kvalitetom materijala od kojih su izrađeni tapaciri i kokpit jer sve na dodir, nekako, krcka zbog preteranog prisustva tvrde plastike. Za ovaj nedostatak smo mu pronašli opravdanje u tome što je ovaj automobil po svom konceptu trebao da pruži užitak u vožnji i da bude dostupan čak i onima sa nešto plićim džepom te da osvoji američku srednju klasu. Volan je, standardno za američke automobile, velikih dimenzija i daje vam utisak da ste vi “gazda” puta. Pošto smo naveli da je ovo i kabriolet, moramo vam objasniti i postupak uklanjanja krova. Nebo iznad vas može biti otvoreno ukoliko sa krovnog prostora odstranite dva panela i negde ih odložite, jer se ovde ne radi o samosklopivom krovu. Kada ste to obavili spremni ste za uživanje u suncu, vetru u kosi i zvuku motora…

Neobuzdana snaga V8 motora

Ključ u ruke, ključ u bravu, noga na kočnicu, okret i… Grm! Startovali ste besnu, V8, zver sa radnom zapreminom od 5.7 litara koja oslobađa celih 300ks. Zvuk koji u toku vožnje dopire do kabine definitivno ledi krv u žilama i uliva strahopoštovanje prema ovakvom agregatu za koji morate imati dosta vozačkog iskustva kako biste obuzdali svu, sirovu, snagu koja preko automatskog manjača dospeva do točkova. Malo jači gas na papučici i automobil vas podseća da ima zadnju vuču i da je za neopreznost spreman da vas kazni. O potrošnji ovakvog rariteta automobilizma ne treba trošiti reči jer ona svakako nije mala, međutim, morate imati u vidu da je ovo automobil koji je namenjen tržištu gde cena nafte najčešće stoji na izuzetno niskom nivou pa i vožnja ovakve “aždaje” ne mora biti skupa.

Adrenalin u utiscima

Ne možemo zaključiti ovu prezentaciju a da ne spomenemo koju količinu adrenalina doživljavate kada se nalazite samo pored upaljenog Pontiac-a sa V8 motorom. Vožnja u njemu je jedna posebna dimenzija koja se, sigurno, dugo pamti. Prava je sreća imati priliku da se upoznate sa ovakvim automobilom i doživite njegovu moć. Od momenta kada su nastale fotografije Firebird ptica je našla novo gnezdo pa sad nije više kod, tada aktuelnog, vlasnika. Novom srećniku želimo puno užitka za volanom, a starom vlasniku zahvaljujemo na ovom nezaboravnom iskustvu.

Autor: Auto Expert/Milan Inđić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments