Foto: Tek Deeps
Zakon zabranjuje plastično pakovanje za 30 vrsta voća i povrća, uključujući i banane, kruške, limun, pomorandže i kivi. Od zabrane su izuzeta pakovanja veća od 1,5 kg, kao i iseckano i prerađeno voće.
Za neke proizvode, poput čeri paradajza, borovnica i malina, proizvođačima je ostavljen duži rok da pronađu alternativu. Do 2026. godine plastična pakovanja će biti zabranjena za sve voće i povrće u ovoj zemlji.
Emanuel Makron, predsednik Francuske, nazvao je zabranu plastičnih pakovanja svežih proizvoda pravom revolucijom i istakao da Francuska sa ovim zakonom predvodnica u svetu. Sledeća zemlja koja je najavila ovu zabranu, od 2023. godine, je Španija.
Anketa koju je WWF sproveo u Francuskoj 2019. godine pokazala je da je 85 odsto ispitanika za zabranu jednokratnih plastičnih pakovanja. Više od 2 miliona ljudi potpisalo je peticiju WWF koja zahteva od svetskih vlada da zaustave krizu izazvanu zagađenjem plastikom. Društvene mreže prepune su objava korisnika besnih zbog nelogičnih praksi da se jedna banana ili krastavac umotavaju u nekoliko slojeva plastike.
nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments