SNova trim staza na Fruškoj gori, dužine 5,5 kilometara predstavljena je danas na Iriškom Vencu, preko puta Informativnog centra JP „Nacionalni park Fruška gora” gde staza počinje.

Događaju su prisustvovali brojni sportisti, predstavnici Srpskog atletskog saveza, direktor JP „Nacionalni park Fruška gora” Radoslav Krunić i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin. On se zahvalio predstavnicima Srpskog atletskog saveza i JP „Nacionalni park Fruška gora” na inicijativi i saradnji prilikom realizacije tog projekta.

-Veoma mi je drago što smo danas bogatiji za još jedan sportski i rekreativni sadržaj i što se najduža trim staza u Srbiji nalazi baš ovde. Poznato je koliko Novosađani vole Frušku goru, ali ne samo oni već i brojni ljubitelji prirode iz cele Srbije i siguran sam da će od sada rado pešačiti baš na ovoj stazi duž koje se nalaze brojni sadržaji koji će upotpuniti njihovu rekreaciju. Osim za rekreaciju, staza je prigodna i za održavanje sportskih takmičenja kao što je kros ili takmičenje u planinskom trčanju koje će se ubuduće baš ovde organizovati – izjavio je Ognjen Cvjetićanin i pozvao Novosađane da iskoriste lepo vreme i već ovog vikenda prošetaju po novoj stazi.

Trim staza sa startom na Iriškom Vencu, preko puta Informativnog centra JP „Nacionalni park Fruška gora” je kružnog tipa, ukupne dužine 5,5 kilometara. Postoji mogućnost da se skrati staza, odnosno izgrađena je infrastruktura u formi manjeg kruga dužine 3,3 kilometara. Staza je smeštena između stabala u okviru šume, ima nepravilan oblik sa mnogo krivina i uspona, a uz stazu se nalaze i edukativne table sa informacijama o znamenitostima i karakteristikama Nacionalnog parka, kao i 17 sprava za vežbanje na otvorenom.

Prema rečima direktora JP „Nacionalni park Fruška gora” Radoslava Krunića staza je izgrađena od prirodnih materijala, vodeći računa o očuvanju prirode, tako da ni jedno drvo u te svrhe nije posečeno.

– Podloga je urađena od prirodnog kamena tucanika, za drenažu i efikasno odvođenje vode nakon kiše stavljen je sloj od peska, a završni sloj je drveni malč, oivičen drvenim polu oblicama koji ima posebnu ulogu prilikom hodanja ili trčanja stazom, jer ta podloga doprinosi manjem opterećenju kolena, u odnosu na čvrste podloge – rekao je Radoslav Krunić.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Stanko
27/03/2022 20:29

Prelepo je sve uradjena, kvalitetno. Dužina staze je takođe odlična i može se birati.
Ono što bi jako dobro došlo je mobilni toalet negde pored staze, kante za smeće i poneka klupica… Nadam se da će biti u budućnosti.