Foto: wikipedia.rs/Аутор: ​wikipedia user Ant83, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4582197

Planina Fruška gora osim što poseduje bogati biodiverzitet, poseduje i mnoštvo spomenika i manastira. Često se na pomen Fruške gore ide epitet ” Srpska Sveta gora”. Na ovoj vojvođanskoj planini većina izgrađenih manastira datira iz perioda srednjovekovne srpske države. Na Fruškoj gori izgrađeno je 35 manastira, 17 je sačuvano iz petnaestog veka.

Osim što pleni svojom lepotom i veličinom kao najveći manastir na Fruškoj gori, za Šišatovac postoje mnoge priče i zanimljivosti. Jedna od tih zanimljivosti je da se naš počasni građanin Novog Sada izlečio od kolere.

Prema predanju legenda kaže da je manastirska voda sa izvora Svete Anastasije, pomogla Nikoli Tesli da se izleči od opake bolesti. Takođe meštani ovog mesta ističu da se baš na ovom mestu Nikola Tesla zainteresovao za elektricitet.

U manastiru Šišatovac počivaju mošti Svetog Stefana Štiljanovića. Manastir Šišatovac je dobio ime po obližnjem selu krajem 16. veka. Današnja crkva je izgrađena između 1758. i 1778. godine. Izgradnju manastira i konaka finansirali su imućniji ljudi iz tog vremena.

Takođe u Šišatovcu je Vuk Karadžić zapisao mnoštvo umotvorina, ali i pesme koje je slušao od slepog guslara Filipa Višnjića.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Predrag Miloradović (@eyedstudio)

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Realnost
07/10/2022 18:48

Zlo je svakog dana slobodnije,pa je i sila Božja očitija. U ova teška i neizvesna vremena, kada rade na frekvencijama koje nas satiru, i sila Božja je sve prisutnija. Najbolji primer su Tumane, gde se svaki putnik i namernik mogu od Boga pomoći i izlečiti dušu i telo. Hvala Svetim Zosimu i Jakovu i samom Gospodu Bogu!!! Ako je do toga došlo uz molitvu i pokajanje krenite na put ozdravljenja!!! Posebno je bitno Novosađanima koji zbog blizine tri mosta svakodnevno trpe razne frekvencije i zvukove i ko zna šta još u ovoj ravnici gde ništa ne štiti!!!