Foto: Spasi me

Igrači Fudbalskog kluba Crvena zvezda, podržali su javno-zdravstvenu kampanju “Spasi me” koja je pokrenuta od strane grupe studenata entuzijasta, članova Sekcije prve pomoci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Javno-zdravstvena kampanja “Spasi me” ima za cilj da edukuje što veći broj građana o srčanom zastoju, o značaju ranog započinjanja kadiopulmonalne reanimacije (KPR) i njenom pravilnom izvođenju, kao i o pravilnoj upotrebi automatskog eksternog defibrilatora (AED) i lokacijama istog u Novom Sadu.

Edukacije građana sprovodiće se putem javnih časova, a prvi javni čas zakazan je za 16. april u subotu od 10 do 13 časova na Trgu slobode ispred Gradske kuće u Novom Sadu.

Foto: Spasi me

Svi zainteresovani građani imaće priliku da prođu besplatnu obuku iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR) uz pravilnu upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED) kao i da na adekvatan način prepoznaju osobu koja je doživela naglo nastali srčani zastoja.

Program Javnog časa počeće izvođenjem plesne koreografije pod nazivom „EKG“ inspirisane srčanim ritmom, a nakon toga očekuje se obraćanje organizatora kao i stručnjaka iz oblasti medicine.

Sugrađani će imati priliku da na četiri različita punkta prođu obuku o pravilnom izvođenju KPR-a uz pravilnu upotrebu AED aparata. Takođe, naši najmlađi sugrađani će imati priliku da kroz različite radionice, prilagođene njihovom uzrastu, nauče kako da i oni pomognu kada se dogodi srčani zastoj.

Foto: Spasi me

Mnogobrojne javne ličnosti iz javnog života i sveta sporta podržale su ovu kampanju, a među njima su olimpijci Mihail Dudaš , Marica Perišić, Anja Crevar kao i fudbalski tim Crvene zvezde, legende državnog posla Dimitrije Banjac,Dejan Ćirijaković i Nikola Škorić, košarkaši Željko Rebrača i Ognjen Kuzmić, fotograf Marko Đurić i fitness trener Saša Lazić kao i mnogi drugi.

Kampanja je podržana od strane Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, a u saradnji sa Društvom lekara Vojvodine (Sekcija za anesteziju) i Srpskim lekarskim društvom (Sekcija za urgentnu medicinu).

nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments