Foto: TASS
Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će biti glavni gost na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Kinezi smatraju da je to dokaz velikog prijateljstva. Osim što će dva lidera zajedno biti na svečanoj tribini na otvaranju, za vreme ručka će razgovarati u četiri oka.

Uoči dolaska u Peking Putin je napisao tekst za agenciju Sinhua pod naslovom “Rusija i Kina strateško partnerstvo orijentisano na budućnost”, u kojem je istakao rekordnu trgovinsku razmenu i odnosi dve zemlje koji su dostigli nivo bez presedana.

– Krećemo ka cilju da trgovinska razmena dostigne 200 milijardi dolara godišnje, a lani je prešla rekordnih 140. Planiraju se zajednički projekti vredni više od 120 milijardi dolara – istakao je Putin. – Prošle godine su Rusi počeli gradnju atomskog reaktora u Kini a napraviće još tri.

Pre četiri godine u Sočiju, Putin je takođe bio uz svoj tim, bodreći ga i pevajući himnu zajedno sa njima.

Putin and Russian Olympic Team Sing National Anthem Together – YouTube

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe doputovao u Kinu, u dvodnevnu radnu posetu, tokom koje će prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara i sastati se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments