Foto: Profimedia
Među najčešćim pitanjima u vreme kišnih i olujnih dana jeste šta uraditi kada počne grmljavina i kako se najbolje zaštititi od groma.

Srpska meteorologija beleži od 3 do 5 udara groma po kvadratnom kilometru i preporučuju da se u toku nevremena treba skloniti na sigurno.

Postoji pretpostavka da je leti veća verovatnoća da će grom udariti u niže zgrade.

Među najčešćim pitanjima građana jeste šta činiti kad počne grmljavina, pogotovo šta tada treba uraditi sa mobilnim telefonom koji je uvek uz nas?

Evo nekih zlata vrednih saveta meteorologa RHMZS:

  • Kad čujete grom, već ste u opasnosti. Grom može udariti i kada je olujna nepogoda 16km udaljena od vas.
  • Nikako ne tražite zaklon ispod drveta, pogotovo osamljenog.
  • Ako ste kod kuće i znate da se sprema nevreme, zatvorite vrata i prozore, isključite električne aparate, posebno one koji vam u tom trenutku ne trebaju – bojler, TV…
  • Ako ste u automobilu, ne plašite se groma, ako se u zatvorenom objektu, tu i ostanite do prestanka oluje.
  • Pokrijte uši rukama, da zaštitite bubne opne.
  • Ako ste na otvorenom, nikako nemojte leći na zemlju, jer ste tada celom površinom tela u kontaktu sa tlom. Ova površina mora da je što manja. Bolji položaj je da čučnete sa glavom među kolenima. U ovom položaju izbegavajte da Vam kosa dodiruje tlo. Ako je nevreme u toku nikako nemojte pokušavati da popravite oštećene delove kuće.
  • Čuvajte se uličnih bujica.
  • Ako seva ili grmi, nemojte koristiti telefone, bez obzira da li su fiksni ili mobilni. Mobilne obavezno isključite, naročito ako niste u zatvorenom prostoru. Zapamtite da i fiksni telefoni koriste električnu energiju. Izbegavajte korišćenje metalnih predmeta jer su oni odlični provodnici električne energije.
  • Ako pecate, odmah ostavite štap, što pre izađite iz čamca.
  • Izbegavajte oborene ili oštećene stubove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prenos električne energije. Nikada nemojte da dodirujete kablove ili bilo koje metalne ili bakarne žice koje su nagorele, otkinute, ili na drugi način oštećene.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nati
23/08/2022 22:38

Meni se ovde u madjarskoj smeju jer gasim i zatvaram sve kad je oluja… Ne dolazi im do glave kakva je opasnost. Mojoj mami je uletela loptasta munja kroz prozor dok je bila na wc-u pre nekoliko godina…meni je prosla struja kroz ruku dok sam prala sudove i u isto vreme je udario grom u blizini. Osim toga u toku grmljavine crklo nam je bar 3 fiksna telefona i oko 5-6 internet rutera (kod babe i kod nas).. babi je crkao TV jedne godine. I da, Komsiji je poginuo konj jer ga je pijan vezao za banderu u toku oluje…… Učitaj još »