Foto: nsuzivo.rs

Danas u Gradskoj kući održana je konferencija povodom obeležavanja 81. godišnjice Novosadske racije koja će biti održana u ponedeljak, 23. januara u 12.00 časova na Keju žrtava racije, kod spomenika „Porodica”

Predsednik Odbora za obeležavanje racije Miroslav Ilić, istakao je da će ove godine na održavanju komemorativnog skupa posvećeg žrtvama Novosadske racije, uslediti jedna novina.

Foto: nsuzivo.rs

– Pored tradicionalnog, usledi će jedna novina kada je reč o samom obeležavanju i protokolu polaganja cevća, a to je učestvovanje predstavnika gradova stradalnika državnika Srbije, to su Beograd, Niš, Kraljevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Šabac i Zemun. Takođe, tu su i naši prijatelji iz Jevrejskih opština – rekao je Ilić.

Ilić je dodao da je Odbor radi punih 10 godina, i za to vreme uspostavljen je jedan kontinuitet koji je rezultirao dobrim i konkretnim radnjama, a kako krunu istakao izgradnju Memorijalnog centra, odnosno kompleksa posvećenog žrtvama pogroma u Bačkoj 1942. godine

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, Mirko Štark; foto: nsuzivo.rs

Mirko Štark, redsednik Jevrejske opštine Novi Sad je istakao da će u ponedeljak prisustvovati nekoliko jevrejskih opština iz okruženja, a to su Pančevo, Sombor, Kikinda, Subotica, Zrenjanin, Beograd.

– Kada posmatramo sve to zajedno, imamo jednu sliku da smo svi zajedno prvo u tuzi i sećanju na naše nesrećno preminule i nevine žrtve u Drugom svetskom ratu. Takođe, šaljemo jednu ozbljnu poruku da smo svi zajedno ujedinjeni i složni, da se to nikada više ne ponovi – rekao je Štark i dodao da je izgradnja Memorijalnog centra izuzetno važan čin koji Novi Sad duguje nevinim žrtvama pogroma.

Foto: nsuzivo.rs

Predsednik Jevrejske opštine naglasio je da pokušavaju da termin racija zamene terminom pogrom.

– Termin racija je već dugi niz godina u upotrebi, jasno je svima o čemu se radi, međutim kada se koristi van naše lokalne sredine onda termin racija dovodi do određenih zabuna i konfuzije. Pogrom je mnogo ispravniji izraz za to i mi znamo da je racija jedna policijska akcija u kojoj se ljudi u većem broju hapse, a ne podrazumeva ubijanje. Pogrom je izraz koji mnogo više odgovara onome što se Novom Sadu desilo 1942. godine – reako je Štark.

Novosadska racija

Na tradicionalnom obeležavanju godišnjice u ponedeljak nakon obraćanja gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, uslediće pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokolarnog polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i koljivo prisutnim sugrađanima, a na kraju će biti održan pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments