Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Novosadski omladinski forum je najveće nezavisno predstavničko telo u Gradu Novom Sadu i postoji već sedmu godinu. Kada je započet proces Evropska prestonica mladih, jedan od rezultata te titule bilo je i uspostavljane tela omladinske politike, po čemu je Novi Sad jedinstven, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Goran Ostojić, generalni sekretar Novosadskog omladinskog foruma (NOF), ističe za NS Uživo da su oni telo koje okuplja omladinske organizacije, i organizacije koje se bave mladima sa teritorije grada, i omogućava participaciju mladih u procesu donešenja odluka, te je pouzdan partner Grada Novog Sada u procesu omladinskih politika.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Novosadski omladinski forum je jedinstven po još jednoj stvari- on omogućava učešće osim formalnih udruženja, ali i neformalnih grupa. On kao takav omogućava i uključivanje mladih koji su nisu formalno organizovani u neku konkretnu organizaciju već okupirani nekom idejom- rekao je naš

NOF ima 53 članice, one deluju na prostoru 47 mesnih zajednica u Novom Sadu, i sve one se bave temama koje su od njihovog interesa.

– Organizacije su kroz NOF učestvovale u kreiranju prethodnog lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada. Od 2019. do 2022. godine taj ciklus je zaokružen, trenutno organizacije članice učestvuju aktivno u procesu izrade novog akcionog plana politike za mlade koji je planiran za naredne tri godine. Najveće dostignuće je što smo kao telo jedinstveno postali prepoznati od strane Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata, Ministarstva omladine i sporta, tako da NOF delegira članove u radne grupe za program razvoja Grada Novog Sada za narednih sedam, osam godina.

Goran Ostojić u razgovoru s našom novinarkom; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

NOF ima i delegate u procesu izrade novog Zakona o mladima. Uspeli su da budu prepoznati i kod Gradske uprave za sport i omladinu. Kroz takve inicijative, prethodne dve godine, podstaknuta je kancelarija za mlade da učestvuje, da konkuriše na određene projekte, da podigne sopstvene kapacitete.

Ostojić ističe da je podrška Grada Novog Sada, na čelu sa gradonačelnikom Milanom Đurićem, od ogromnog značaja.

-Veoma smo zahvalni gradonačelniku što nas je posetio i što je mogao da se upozna sa našim kapacitetima. Gradonačelniku smo predstavili ukratko naš dosadašnji rad i neke ideje za koje mislim da omladinska politika treba da ide u narednom periodu- navodi naš sagovornik i dodaje da je Novi Sad lider ne samo u generalnom razvoju, nego i u samoj omladinskoj politici.

Foto: Screenshot Instagram

Ostojić kao najveće izazove mladih izdvaja zapošljavanje, jer je tržište rada kompleksnije nego ikada, te da je sve veći izazov zadržati mladog radnika i motivisati ga.

-Trudimo se da ispratimo sve moguće zakonodavne okvire koji imaju uticaj na mlade. Dali smo svoje komentare i doprinos u izradi zakona o volontiranju, zakona o radnim praksama, zakona o socijalnom preduzetništvu. Trudimo se da za sve što je od interesa za mlade budemo prisutni, da naša organizacija i članice kroz forum mogu da obezbede da se njihov glas čuje, da se njihove inicijative prepoznaju i da budu uvažene.

Ivona Karan/Zorica Topić

 

 

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan NS
01/04/2023 14:02

Bahaha! Kakvi zgubidani