Foto: nsuzivo.rs

U cilju prekvalifikacije nezaposlenih lica, sprovedena je obuka u edukativnom centru specijalizovanom za IT edukaciju „Smart School” u Novom Sadu i tom prilikom je iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje prekvalifikovano 30 lica.

Program prekvalifikacije nezaposlenih lica, kroz projekat obuke za deficitarna zanimanja koje je finansirala Gradska uprava za privredu, trajao je 170 sati, i 80 sati rada na projektima, a danas su svečano dodeljeni sertifikati za najbolje polaznike ove obuke.

-Trideset kandidata je prošlo program, od tog broja njih 22 su redovno prisustvovala nastavi i stekli su uslove za dobijanje uverenja o pohađanoj obuci. Njih 17 je prisustvovalo praktičnom delu nastave redovno i dobili su sertifikat o uspešno završenoj praksi. Takođe, 9 kandidata se posebno istaklo i dobili su pismo preporuke od škole kako bi lakše našli posao – rekla je Danijela Rakita, direktorica “Smart school”

Foto: nsuzivo.rs

Smart škola postoji već 22 godine i bavi se isključivo edukacijom kadrova iz IT industrije. Poslednjih devet godina se rade slični programi prekvalifikacije, što kroz programe “do it” prakse, tako i kroz projekte koje je finansirala nacionalana služba za zapošljavanje. Sa Gradskom upravom za privredu ova škola sarađuje već 6 godina.

-Prekvalifikacija odvijala isključivo za “Front End” programere. Radili su obuke iz HTML, CSS-a i Java script-a i to je nešto što je trenutno najtraženije na tržištu. Svi polaznici su uspešno na kraju podeljeni u četiri tima, zajedno su radili na projektima i napravili su veb prezentaciju- ističe Rakita.

Foto: nsuzivo.rs

Grad je prepoznao značaj ovakvih programa i prekvalifikacija i nastoji da i dalje finansijski podržva sve u vezi sa građenjem znanja. Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević čestitao je polaznicima i ističe da mu je veoma drago što Grad može da izdvaja 6. godinu za redom novac za obuke za deficitarna zanimanja.

-Pre svega shvatajući situaciju na tržištu rada, sagledavajući je, kao i prateći šta je to deficitarno i za šta nam treba kadrova, Grad se odlučuje da podrži ovakve projekte. Čestitam svima koji su uspešno završili ovaj program, a statistika kaže da svi oni koji su završili ove obuke u 50 odsto slučajeva u roku od 6 meseci pronađu posao – rekao je Radojević.

Foto: nsuzivo.rs

Radojević dodaje da Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada od 2015. godine uspešno sprovodi program prekvalifikacije nezaposlenih lica za deficitarna zanimanja na polju informacionih tehnologija. Na osnovu analize tržišta rada, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, zaključeno je da potražnja za IT zanimanjima prevazilazi postojeću ponudu i zato se svake godine povećavaju izdvojena sredstva za Akcioni plan zapošljavanja i obuke za deficitarna zanimanja.

Foto: nsuzivo.rs

Nakon podele sertifikata Radojević se zahvalio Nacionalnoj službi za zapošaljavanje, kao i Smart školi na saradnji i najavio da će Grad u buduće povećati sredstva za ovakve projekte.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments