Foto: Shutterstock/Animaflora PicsStock
Sedam preduzeća odabrano je da ove godine ugradi solarne panele Novosađanima u okviru sufinansiranja ove mere energetske efikasnosti, odlučilo je Gradsko veće.

Na listi su iste firme koje su se našle na preliminarnoj listi: “Green Energy Save Group”, “Enel PS”, “Elektrovizija”, “Energy Net Services”, “Telefon Inženjering”, “Master Solar” i “Petrosolar Project”.

Ovo je prvi korak u sprovođenju mere energetske sanacije porodičnih kuća koju sprovodi Grad. Sanacija kuća obuhvata ugradnju solarnih panela, sa učešćem Grada u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije. Ostatak do konačnog zbira troškova snose građani zainteresovani za solarne panele. Novosađani koji budu ugrađivali solarne panele imaće garanciju od najmanje pet godina na inverter i najmanje 10 godina na solarni panel.

 

Prosečno domaćinstvo za kupovinu panela od 5 kW, koji košta 4.000 evra, dobija od države polovinu iznosa odnosno 2.000 evra. Prognozira se da se ta investicija isplati za četiri godine, posle čega se mesečno plaća samo fiksna nadoknada.

Foto: depositphotos.com

Nastupanjem novog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije iz 2021. godine, odlučeno je da će građani moći bez plaćanja administrativnih taksi i izrade tehničke dokumentacije da postavljaju solarne panele i proizvode energiju za sopstvene potrebe do 50 kilovata.

To u praksi znači da svaki građanin kao kupac-proizvođač može da postavi solarni sistem i prikuplja sunčevu energiju za svoje domaćinstvo, bez ijednog papira koji se tiče Zakona o planiranju i izgradnji. Za sisteme čiji kapacitet prelazi 50 kilovata, Pravilnikom se nalaže da se ubrzaju i pojeftine svi procesi vezani za ugradnju.

Koliko struje mogu proizvesti solarni paneli i njihova cena

Ugradnja solarnog sistema nije toliko jeftina, ali vremenom je sve povoljnija pa je mogu priuštiti gotovo svi koji imaju prosečna primanja. Konkretno, cena solarnih panela kreće se u rasponu od oko 65 evra do oko 400 evra, što je naravno uslovljeno brendom, dimenzijama, snagom, jačinom kao i drugim specifikacijama, ali treba uzeti u obzir da u cenu panela nisu uključeni troškovi njihove ugradnje.

Ugradanja košta oko 4.000 hiljada evra, s tim što država daje subvencije za polovinu iznosa troškova ugradnje.

Količina električne energije koju će solarni paneli proizvesti najviše zavisi od vremenski uslovi. Kao što je već bilo reči, toplije klime su pogodnije za solarne panele što će uzrokovati da oni proizvedu više električne energije. Što su više izloženi direktnom sunčevom zračenju više električne energije će proizvesti.

Foto: Shutterstock

Ono što takođe igra važnu ulogu u količini proizvedene električne energije jeste dužina dana. Leti, kada su dani duži, paneli će upijati više svetlosti i samim tim proizvoditi više energije, dok će zimi količina dobijene energije opadati. Naime, to je glavni razlog zašto se zimi dobija manje energije iz panela, nasuprot uvrženom mišljenju da je razlog za to manje toplote, prenosi Danas.

Koliko će građana imati priliku da ugradi solarni panel biće poznato nakon raspisivanja javnog poziva. Javni poziv će biti dostupan ovde.

Zainteresovanim Novosađanima biće potreban predmer, odnosno predračun u trenutku prijave.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments