Foto: F. Bakić/dnevnik.rs
Letovanje za decu iz socijalno ugroženih porodica uz pomoć grada i Crvenog krsta
Grupa od 75 dece osnovnoškolskog uzrasta, iz socijalno ugroženih porodica, u pratnji četiri vaspitača, juče se u kasnim popodnevnim satima uputila u odmaralište Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošićima u Crnoj Gori, gde će boraviti do 15. jula i družiti se sa vršnjacima iz gradova i opština širom Srbije.

Prema rečima članice Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o deci i porodici Branke Bežanov iz budžeta Grada u te svrhe izdvojeno 2.700.000 dinara.

– Crveni krst Novog Sada, u saradnji sa Gradskom upravom za socijalnu i dečiju zaštitu i Crvenim krstom Srbije, a u okviru projekta „Programi i aktivnosti za pomoć deci i mladima u stanju socijalne potrebe“, nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, uspeo je da omogući besplatno letovanje za decu iz porodica koja su socijalno ugrožena – pojasnila je Branka Bežanov i dodala da je posebno značajno što će mnogi od njih imati priliku da prvi put borave na moru, ali i da pohađaju različite radionice.
Kako je pojasnio sekretar Crvenog Krsta Novog Sada Dragan Lazić reč o deci čiji su roditelji korisnici Narodne kuhinje Crvenog krsta Novog Sada, kao i deca koja su upućena na odmor u saradnji sa Centrom za socijalni rad Grada Novog Sada.

– Osim uživanja u čarima mora, za mališane smo pripremili i bogat edukativniu programa, a radionice u okviru “Letnje škole podmlatka Crvenog krsta Srbije”, realizovaće mladi volonteri – kazao je Lazić. – Deca će se kroz radionice, upoznati sa organizacijom Crvenog krsta i njenim osnovnim principima, zatim će imati priliku da steknu osnovna znanja i veštine iz prve pomoći i realističkog prikaza povreda, stanja i obolenja, kao i da saznaju više o humanim vrednostima, borbi protiv trgovine ljudima, da učestvuju u likovnoj radionici. Večernji sati će biti rezervisani za zabavu, te ćemo organizovati maskenbal, predstave, karaoke, kvizove, a posebno zadovoljstvo prethodnih godina za decu predstavljale su muzičke večeri na otvorenom.

Kosta Ušicki bio je vrlo uzbuđen što će prvi put otputovati na more, i nada se da će plaža duga i peskovita, a more baš potaman za kupanje.

– Radujem se što ide mnogo dece mog uzrasta i nadam se da ćemo se dobro zabaljati – kazao je Kosta. – Iako znam dobro da plivam, čak sam i nagrađivan, planiram da ipah pohađam školu plivanja jer želim da budem još uspešniji u tom sportu.

Program je tradicionalan i realizuje se od 2006. godine a u Dečijem odmaralištu Crvenog krsta „Krista Đorđević“ je na desetodnevnom odmoru boravilo preko 850 dece iz Novog Sada.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments