Poslanici Skupštine Srbije usvojili su sinoć Predlog akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava čije usvajanje omogućava promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Referendum o promeni Ustava Srbije, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude raspisan za 16. januar, a raspisao ga je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Menjaju se odredbe o:

  • Izboru sudija i predsednika sudova;
  • Izboru javnih tužilaca i zamenika;
  • Nadležnosti Narodne skupštine i načinu odlučivanja u Skupštini;
  • Sastavu Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca.

Ministarka pravde Maja Popović navela je da će konačan sud dati građani na referendumu.

– Akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje je  važno za građane Srbije, ne samo zato što to traži EU ili neka međunarodna organizacija. Promena Ustava u oblasti pravosuđa je uslov za dalju reformu pravnog sistema koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija. Promene Ustava imaju za cilj između ostalog povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku – rekla je ministarka.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milos
01/12/2021 10:57

A možda bi ste mogli da kažete šta se to tačno menja u Ustavu?!

Iiii
01/12/2021 11:08

NE

No name
01/12/2021 11:29

Kakavo crno pravosudje, to su samo navedene tacke a sta su podtacke? Nemojte da se igramo, moja drugarica se razvodi od muza hrvata, on je tuzio da vrati dete u Hrvacku. I novosadski sudija je presudio da vrati dete i kada vrati dete ide u dom za nezbrinutu decu, dete koje ima sve za normalan zivot novosadski sudija je presudio da majka vrati dete. Kakvo nam je pravosudje i kakva nam je drzava ovo je jadna promena, da se ne cuvaju nasi gradjani da ide u korist drugima sram vas bilo.