Foto: Screenshot Instagram

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je manifestaciju „Dobrovoljac, Srbin, borac“ koju su po prvi put organizovali „Udruženje srpskih dobrovoljaca 1912-1918 – Tankosićevo“ i „Kulturno saborište-Tradicija Novi Sad“. Cilj manifestacije jeste da svake godine okupi potomke i poštovaoce Srpskog dobrovoljačkog pokreta iz perioda 1912-1918. godine i da podseti na požrtvovanja i jedinstvo srpskog naroda u tom periodu.

– Zahvaljujem se na pozivu meštanima Tankosićeva. Inicijativa za ovakav događaj pokrenuta je prošle godine, kada smo podigli spomen bistu majoru Vojislavu Tankosiću, velikom vojvodi koji je platio životom slobodu koju danas uživamo. Ovo naselje nastalo je posle Prvog svetskog rata, kada su Solunci ovde dobili od kralja Aleksandra Karađorđevića zemlju. Ovde se čuvaju tradicija i običaji, pa smo i danas okupljeni oko slavne istorije. Uredili smo trg oko spomen obeležja zajedno sa stanovnicima Tankosićeva, a Uprava za građevinsko zemljište i investicije konačano je pripremila tender za rekonstrukciju puta Stepanovićevo-Tankosićevo, što je bio zahtev meštana ovog naselja – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predstavnika „Udruženja srpskih dobrovoljaca 1912-1918 – Tankosićevo“ Stevana Rončevića, u okviru manifestacije, odigran je i fudbalski turnir u kojem je učestvovalo pet ekipa iz Vojvodine.

– Namera nam je da negujemo sećanje na naše dedove, dobrovoljce Prvog rata i da se na njih ugledamo. Organizovali smo i fudbalski turnir, a među učesnicima su bili Bački Sokolac, Žitište, kao i naši posebno dragi gosti iz Gračanice – naglasio je Stevan Rončević.

Prisutnima se obratio i stručnjak u oblasti „Srpskog dobrovoljačkog pokreta 1912-1918“ i sam potomak srpskog dobrovoljca, sekretar Matice srpske dr Milan Micić. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Udruženje srpskog tradicionalnog pevanja „Zvuci s kamena“ i narodni guslar Aleksa Rončević, a odigrana je i autorska monodrama “Flora Sands”, glumice Tatjane Kecman.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments