Foto: Screenshot

Povodom Međunarodnog dana Roma, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se u Gradskoj kući sa predstavnicima romske zajednice, uoči 8. aprila koji se obeležava u celom svetu u znak sećanja na osnivanje prve velike međunarodne romske civilne inicijative, Međunarodne romske unije, 1971. godine

Delegaciju su činili direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović, koordinatorka za pitanja Roma Radmila Zećirović, članica Opštinskog veća za socijalnu politiku Sremski Karlovci Živana Živanović, zaposleni u Gradskoj biblioteci i Radio-televiziji Vojvodine, sportisti, studenti, kao i stanovnici naselja Veliki rit i Šangaj.

Gradonačelnik Đurić je tom prilikom čestitao svim pripadnicima romske nacionalne manjine Međunarodni dan Roma i poručio da celokupno društvo mora raditi na tome da se ne pravi razlika između Roma u odnosu na druge sugrađane.

– Prepoznatljivost Novog Sada nalazi se u raznolikosti, ali istovremeno i u međunacionalnoj toleranciji. Njegovo bogatstvo se ogleda u širokoj lepezi nacija i nacionalnih manjina koje u njemu žive vekovima. Samo svi mi zajedno, činimo jedinstven kolorit našeg društva i multietničke Srpske Atine. Sa delegacijom koja nas je danas posetila u Gradskoj kući, razgovarao sam o konkretnim načinima involviranja Roma u širu društvenu zajednicu. Teme o kojima smo diskutovali, pretežno su se odnosile na važnost školovanja romske dece, potom studiranja i zaposlenja, kao i regulisanja njihove zdravstvene zaštite. Sa aspekta lokalne samouprave, izložili smo dosadašnja ulaganja, kao i planove za naredne investicije Grada u komunalnu infrastrukturu u naseljima gde živi pretežno romska populacija. Zaključili smo da su neophodni, kako institucionalna podrška, tako i podizanje svesti ljudi o sprečavanju diskriminacije. Nastavićemo da radimo sve u cilju poboljšanja položaja romske nacionalne zajednice. Srećan vam Međunarodni dan Roma, dan kojim se svi ponosimo i koji posvećujemo našim sugrađanima koji su deo te nacionalne manjine – rekao je Milan Đurić.

Ljiljana Mihajlović, koja je i koordinator Tima za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Novog Sada, istakla je da se predano radi na novom Lokalnom akcionom planu za poboljšanje njihovog položaja i čestitala Međunarodni dan Roma.

– Svim mojim sunarodnicima čestitam 8. april i iskreno se nadam da će mere koje se sprovode doprineti stvaranju boljih uslova za kvalitetniji život i obrazovanje, kao i da će doprineti većim šansama za zapošljavanje, u tolerantnijem društvu, bez diskriminacije –rekla je Mihajlović.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments