Foto: Instagram

Gradonačelnik Miloš Vučević dočekao je na železničkoj stanici Sremski Karlovci patrijarha srpskog gospodina Porfirija i sve zabeležio na svom Instagram profilu.

-Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije je neko ko “zrači” skromnošću i blagošću, u pitanju je pravi duhovni pastir i vođa celog srpskog naroda. Našeg dragog patrijarha sam dočekao na železničkoj stanici Sremski Karlovci, gde je doputovao novim vozom Beograd – Novi Sad, zajedno sa svim ostalim, “običnim” građanima. Video sam koliko im znači susret sa ovim velikim čovekom, video sam kakvu atmosferu mira i blagosti je doneo sa sobom, a sutra nas sve očekuje izuzetan jubilej i proslava 100 godina od ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i uspostavljanja Patrijaršije. Sa velikom radošću cu biti sudeonik ovog grandioznog događaja i nadam se da ću stići da, barem nakratko, porazgovaram sa Njegovom svetošću patrijarhom, jer svaka reč i savet od ovako mudrog čoveka je zlata vredna- stoji na profilu prvog čoveka Novog Sada.

Vučević: Saborna crkva u Sremskim Karlovcima i danas, i uvek, jedno je od tih svetih mesta

-Postoje dani kada reči večernje liturgije zvuče “dublje” i “jače”, postoje hramovi gde je miris tamjana nekako gušći i opojniji, a atmosfera svetog čina dobija na mističnosti i prožima svaki deo ljudskog bića. To su ona sveta mesta našeg srpskog pravoslavlja, mesta tradicije, tamo gde su prošli vekovi isklesali veru u srcima naših predaka i načinili je čvrstom kao stena. Saborna crkva u Sremskim Karlovcima i danas, i uvek, jedno je od tih svetih mesta i moram reći da se osećam zaista blagosloveno posle večerašnje liturgije, koju je predvodio patrijarh Porfirije i episkopi SPC. Kao da sam na trenutak prenet sa zemlje na neke visine, nepojamne običnim smrtnicima. Svim vernicima srećan sutrašnji veliki jubilej – 100 godina od ujedinjenja SPC i uspostavljanja Patrijaršije- objava je gradonačelnika na Instagramu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments