Studenti Novosadskog unizverziteta koji žive u domovima Studentskog centra Novi Sad pridružiće se radnicima JKP “Gradsko zelenilo” u zalivanju drveća, trave i cveća tokom sušnog perioda.

Prvu zajedničku akciju imali su juče u 21 čas na Bulevaru Mihajla Pupina i kod Pokrajnske vlade, odnosno Skupštine Vojvodine, a ostale ekipe “Gradskog zelenila” zalivale su drveće na drugim lokacijama.

– Radnici “Zelenila” od marta zalivaju mlado drveće u celom gradu u tri smene. Tokom jednog dana 14 radnika sa tri autocisterne i tri traktorske cisterne zalije sadnice drveća, ukrasno šiblje i cveće na 50 lokacija. Tokom jednog dana obezbedimo vodu za oko 1.200 sadnica, a studenti su se javili da pomognu “Zelenilu” u održavanju zelenih površina. Pored drveća, cveća i šiblja, narednih dana ćemo zalivati i travnate površine gde ne postoje sistemi za navodnjavanje. Ovo je nastavak saradnje sa Studentskim centrom Novi Sad i studentima. Letos smo organizovali uređenje zelenila u Kampusu, a zajednička akcija studenata i “Zelenila” na zalivanju trave, dveća i cveća trajaće do kraja sušnog perioda – kaže Miloš Egić direktor “Gradskog zelenila.”

A Danijela Andrić pomoćnik direktora “Gradskog zelenila” ističe da se tokom jedne nedelje zalije oko 8.000 stabala, a tokom procesa zalivanja svako drvo dobije oko 50 litara vode, kao i da se radi folijarna prihrana kako mladih sadnica, tako i odraslih drvoreda na teritoriji celog grada, osim u Limanskom, Futoškom i Dunavskom parku i Bulevaru Evrope gde postoje zalivni sistemi.

– Od 8. do 14. avgusta sa 759 hiljada litara vode zalili smo 7.919 sadnica, i veliki broj stabljika živice i cveća. Zbog velike suše, odlučili smo da pojačamo zalivanje svih zelenih površina, mladih sadnica, odraslog drveća, ali i travnjaka. Od ponedeljka će nam se pridružiti još više studenata. A nastavićemo i sa folijranom prihranom koja drveću obezbeđuje dodatne mineralne i materije – kaže Danijela Andrić.
Studenti kažu da su lako doneli odluku da volonterski pomognu radnicima “Gradskog zelenila”.

– Novi Sad ima odično organizovano održavanje zelenih površina, ali smo svedoci da celog leta uopšte nije bilo kiše. Noću kad izlazimo u grad viđali smo radnike “Zelenila” kako iz cisterni zalivaju drveće, pa smo se dogovorili da se organizujemo i ponudimo se da im pomognemo. Trenutno nemamo obaveza na fakultetima, i smatrali smo da je dobro da učestvujemo u održavanju zelenila. Bez obzira što je letnji raspust, očekujemo da od ponedeljka u akciji učestvuje oko 30 studenata – kaže student prorektor Novosadskog univerziteta Igor Knežević.


Ovonedeljna akcija zalivanja obuhvatiće Trg Carice Milice, Maksima Gorkog, Radnička, Dunavska, između Zatvora i Muzeja, svetne gredice na Bulevaru Oslobođenja, okretnicu kod Štranda, Kampus, Tehnološki centar, Fruškogorsku ulic, Petrovaradinsku tvrđavu, kružni tok kod Žeželjevog mosta, Prote Mihaldžića, Molinarijev park, park kod škole
Sentandrejski put i Sentandrejski park; Bulevar 3, Bakić, Kisačka, BUlevar Jaše Tomića, Bulevar Kralja Petra prvog, Bulevar Evrope Park Bistrica 2, Seljačkih buna, Braće Dronjak, Kaće Dejanović, Partizanskih baza, Slobodana Jovanovića, Jovana Dučića, Raše Radujkova, Bulevar kneza Miloša, Branislava Borote, Stojana Jankovića; Futog – zgrade za raseljena lica i Futoški put, deo Bulevara Vojvode Stepe.

Novi Sad, 18. avgust 2022. godine

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments