Foto: Aleksandar Vasilić

Od 2019. godine JKP “Gradsko zelenilo” proizvodi dendrološki sadni materijal na površini od dva hektara. 

Foto: nsuzivo.rs

Kako navode iz Zelenila za naš portal, proizvodnja počinje od semena koja se seju u semeništu, zatim se sade u njivu ili se nakon određenog vremena postavljaju na platou.

Na ovom prostoru proizvodi se bagrem, jasen, divlji kesten, ukrasna jabuka, ukrasna trešnja, lipa,glog i dud. U rasadniku se i kalemi više formi pojedinih vrsta drveća, a u njemu se može pronaći i ukrasno šiblje- dunjarice, japanska dunja, kerija, bršljan.

Foto: nsuzivo.rs

Deo sadnog materijala se nakon proizvodnje dalje neguje u rastilu, odnosno njivi, dok se drugi deo neguje u kontejnerima i kao takav ima mogućnost sadnje tokom cele godine uz posebne mere nege i održavanja. Proces proizvodnje od mlade biljke do gotove u dendrološkoj proizvodnji traje niz godina, kako bi bila spremna za sadnju na stalno mesto. O njima brine između 15 i 20 radnika u ovom preduzeću.

Foto: nsuzivo.rs

Tokom jeseni će biti posađeno 74.000 sadnica

U plasteniku Zelenila proizvodi se cveće koje se sadi na javnim površinama u gradu. U toku je priprema cveća za jesenju sadnju, koja kreće u toku sledeće nedelje. Tokom jeseni će biti posađeno 74.000 sadnica, od kojih najviše dan-noć sadnica različitih veličina i boja, belih rada i spomenaka. U isto vreme biće posađeno i 44.500 lukovica lala raznih boja, šafrana i narcisa.

Foto: nsuzivo.rs

Za tri godine je proizvedeno 8.000 komada lišćara

Za ove tri godine postojanja rasadnika u Gradskom zelenilu do sada je proizvedeno 99.870 komada šiblja, 450 komada četinara, 8.000 komada lišćara , 14.000 komada vetrozaštitnog pojasa, a na kompostilištu je napravljeno 1305 metara kubnih malča ili komposta kojim se ove biljke prihranjuju.

Postrojenje kompostilišta zahvata površinu od 10.000 kvadratnih metara, koja je dovoljna da se preradi 5.000 tona biomase na godišnjem nivou; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
GORDANA
19/10/2022 08:49

PLATANE DA LI UZGAJATE?
TREBA I PLATANA