Foto: MUP

Pas Zigi, koji je pomagao našim spasiocima na terenu u Turskoj i iz ruševina spasao tri osobe, pravi je heroj kojim se ponosi čitava Srbija.

Ovaj predivni belgijski ovčar malinoa sada ima 9 godina, a nakon brojnih herojskih podviga na terenu, zaslužio je da ode u penziju i konačno odmori.

Sada je otkriveno i gde će Zigi biti kada konačno uđe u penzionerske vode – naš heroj sa četiri šape ostaće uz svog vodiča Milija Radojevića.

“Zigi sada ide u penziju. Biće kod mene i biće sa mnom dok bude živ”, rekao je Radojević za TV Pink.

Mili i Zigi su zajedno otkako je Zigi bio štene.

“I zajedno smo radili sve. Ovo je moj pas, bez ljubavi ništa ne bi moglo da se uradi”, rekao je Mili.

Foto: MUP

Upitan da li ima neki savet za građane kako pse treba dresirati Radojević kaže da to ne treba nazivati dresurom, već odnosom između čoveka i psa.

“Morate da posvetite vreme, puno ljubavi, puno znanja. Da biste vi bili zadovoljni mora da bude zadovoljan i pas”, rekao je Radojević.

Zigi je ceo svoj radni vek vežbao i trenirao.

“Ceo život je trenirao, išao po međunarodnim vežbama, učili smo uz Slovence, oni su nam najviše pomogli jer imaju dosta znanja i iskustva koje su nam preneli”, rekao je Radojević.

Foto: MUP

Zigijev vlasnik je otkrio da je ovaj herojski pas čitav život učio kako da detektuje ljudski miris, kako bi mogao da pomaže u akcijama spasavanja.

“On traži miris u određenom prostoru, treba da detektuje ljudski miris i kad ga detektuje, počinje da laje i tako nam pokazuje da postoji živ čovek”, rekao je Radojević.

On otkriva i da je rad u Turskoj bio veoma težak i za spasioce i za Zigija.

“Tamo u ruševinama je bilo i mrtvih i živih, a miris mrtvog se mnogo razlikuje od živog čoveka. Ja u njegovoj obuci nisam radio da traži mrtve ljude, za to nije bio obučen da laje. Vrteo se u mestu, vidi se da traži nešto, a ni sam nije siguran šta je nanjušio. Bile su to velike ruševine, ploča na ploči i bilo je jako teško da se probije miris”, priča Radojević.

Ipak, Mili je, zahvaljujući tome što poznaje Zigija u dušu, i njegove nejasne signale tumačio kako treba i tako su, između ostalog, uspevali da pronađu i spasu preživele u ruševinama.

Podsetimo, specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su nakon razornih potresa u Turskoj otputovali u tu zemlju da pomognu, stigli su u petak u Srbiju.

Foto: MUP

Ispred Palate Srbija priređen im je svečan doček uz vodene topove, a najdirljiviji je bio susret spasilaca sa porodicama.

Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri lica, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim kao i 2 lica koja su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja.

Telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments