Foto: Medical News Today

Ljudi koji muče muku sa viškog kilograma, znaju koliko proces mršavljenja nije nimalo lak. Postoje razne dijete, vežbanja i ostali tretmani, a trenutno se pojavila hibernacijska dijeta koja je za kratko vreme postala popularna širom sveta. O čemu se radi?

Hibernacijska dijeta zapravo funkcioniše samo tokom noći, a takođe pomaže da bolje spavate i imate miran san. Ako se pitate od čega se sastoji, odgovor se krije u jednom sastojku – u pitanju je med. A evo i kako funkcioniše! Pre odlaska u krevet potrebno je da uzmete jednu do dve kašikice meda. Ovu količinu možete da razmutite u nekom mlakom napitku, poput vode, čaja ili mleka, ili da ga direktno unesete u organizam.

Ova jednostavna dijeta delo je britanskog farmaceuta i nutricioniste Majka Mekinesa. Med je odavnina poznat po svojim delotvornim dejstvima, s Mekins tvrdi da fruktoza i glukoza koja se nalaze u njemu pružaju prirodno gorivo organizmu tokom noći koje je zaduženo za kontrolu nivoa šećera u krvi, a koji dalje podstiče sagorevanje masnoće.

“Hibernacijska dijeta deluje tako što pokreće prirodni mehanizam tela koji je zadužen za kontrolu telesne težine”, objasnio je on.

Med pomaže da se ubrzaju procesi metabolizma i sagorevaju masne naslage, ali takođe ublažava dejstvo kortizola – hormona stresa, te na taj način možemo lakše da utonemo u san i mirno spavamo. Pored ovoga, postoje i nekoliko naznaka koje ukazuju da li baš vi treba da koristite hibernacijsku dijetu:

Budite se u toku noći

Znojite se dok spavate

Muči vas gorušica i kiselina u želucu

Osećate grčeve u snu

Budite se umorni i iscrpljeni

Grlo vam je ujutru suvo

Takođe, pre nego što se odlučite na bilo koju vrstu dijete, posavetujte se sa lekarom, jer svako osoba je  različita, te postoji mogućnost da nekima neće prijati. Pored zdrave ishrane, važno je da ne zanemarite redovnu fizičku aktivnost.

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments