Претрага
Претрага
Close this search box.

Hiljadu litara za posetioce: Sinoć je počeo prvi vikend regionalnog KRAFT PIVARSTVA u Novom Sadu

U našem narodu se često kroz šalu kaže: Nije merak ako nema dobrog piva. Tu izreku znaju i organizatori prvog regionalnog vikenda kraft pivarstva, koji se ovog vikenda održava u Novom Sadu u Zmaj Jovinoj 8, a za tu priliku organizatori će pripremiti oko hiljadu litara čuvenog napitka.

Posetioci imaju priliku da besplatno degustiraju neke od 50 različitih vrsta piva domaćih i stranih proizvođača. Ulaz se plaća, ali je zato degustacija besplatna.

Na dvodnevnoj manifestaciji posetioci će imati priliku da degustiraju preko 50 različitih vrsta piva, kao i da od stručnjaka nauče kako da naprave kvalitetno pivo u kućnim uslovima.

– Cilj je da što više ljudi koji nisu čuli za kraft pivo, čuju za kraft pivo, da što više ljudi koji su želeli da probaju, probaju, da imaju veliki izbor i na kraju krajeva da i u nekoj komunikaciji sa proizvođačima tokom ovog vikenda nauče i dobiju neku motivaciju da možda i kod kuće naprave nešto za sebe – rekao je organizator Dragan Đurica za RTV.

Kraft pivarstvo spada u jednu od najbrže rastućih malih industrija u svetu. Iako se ono kod nas pojavilo još u 18. veku, pravi procvat doživljava tek pre nekoliko godina.

Foto: NBC News

Organizatori se nadaju da će na taj način posetioce upoznati sa specifičnostima kraft piva i uspeti da popularizuju male pivare.

Davor Simić iz Zagreba proizvodnjom zanatskog piva bavi se već 10 godina. Sve je počelo iz hobija, a slušajući savete stručnjaka on je uspeo da stečena znanja primeni u svojoj pivari i na kraju to pretoči u izvor zarade. Kako bi svoje i pivo drugih proizvođača popularizovao, odlučio je da dođe na ovogodišnji Kraft Beer festival.

“Mislim da je kraft filozofija je u celom svetu jednaka. Tako da mislim da je to neka filozofija proizvodnje piva koja nadilazi granice, nego naprosto ljubav prema tom proizvodu je ono što je najbitnije u svetu krafta. A što se tiče položaja, mislim da je podjednak, scene su jako mlade i u jednoj i drugoj državi, imamo i podjednaku količinu pivara”, izjavio je za RTV Davor Simić, pivar iz Zagreba.

Tajne u pravljenju kvalitetnog piva nema, a sastojke čine ječam, hmelj, pivski kvasac i voda. Stručnjaci smatraju da zanatsko pivo još nije doživelo pun procvat, a da je ova manifestacija upravo jedan od načina kako bi ono moglo da se populariše.

“Ovakvi naši skupovi, ovakve naše manifestacije mogu da nas motivišu da razmenimo iskustva, da vidimo šta je to što bi moglo da se unapredi. Nisu to velike stvari ali prosto razgovori sa Ministarstvom poljoprivrede koje je nadležno za ovu proizvodnju, Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu mislim da može da donese taj neki bolji položaj”, saopštio je Dragan Đurica, organizator.

Kraft beer vikend traje još danas, a organizatori se nadaju velikoj posećenosti ljubitelja piva, kao i onih koji do sada nisu imali priliku da uživaju u njegovom ukusu.

blic.rs/rtv.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti