Foto: Food52

Vitamin A je hranljiva materija rastvorljiva u mastima koja igra vitalnu ulogu u vašem telu. Prirodno postoji u hrani, a može se konzumirati i suplementima. Vitamin A je neophodan za vaše zdravlje, jer podržava rast ćelija, imunološku funkciju, razvoj fetusa i vid. Možda je jedna od najpoznatijih funkcija vitamina A njegova uloga u vidu i zdravlju očiju.

Pored toga, vitamin A pomaže u održavanju površinskih tkiva kao što su vaša koža, creva, pluća, bešika i unutrašnje uho.

Hrana koja obiluje ovim vitaminom je šargarepa, kozji sir, puter, čedar sir, feta sir, kavijar, spanać, losos, haringa i jaja. Vitamin A se rutinski dodaje nekoj hrani, uključujući mleko i margarin. Neke žitarice spremne za jelo su takođe obogaćene vitaminom A.

Imuni sistem je složena kolekcija različitih ćelija koje nas održavaju zdravim. Vitamin A igra ključnu ulogu u pomaganju ovim ćelijama da komuniciraju i da se efikasno regulišu.

Vitamin A pomaže u višestrukim aspektima ljudskog reproduktivnog sistema. Unos dovoljno vitamina u ishrani pomaže u sprečavanju urođenih mana i smanjuje rizik od neplodnosti za sve polove.

Foto: Babies Grow Fast

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments