Foto: nsuzivo.rs

Poznato je da je jetra organ koji ne boli i kad je njeno zdravlje ugroženo, skoro da ne postoje simptomi koji ukazuju na opasnot. A kada se pojave znaci, često bude kasno i bolest već nastupi.

Zato su preventivni pregledi veoma važni, a pored njih veoma bitna stavka je i zdrava ishrana koja pomaže da se očuvaju ovi organi.

Ruski hepatolog Andrej Pugačev naveo je namirnice koje pomažu da se spreče problemi, ne samo sa jetrom, već i koje će očistiti žučnu kesu od toksina.

Koja hrana pomaže?

Ako sledeće namrinice uključite u ishranu, nećete morati da brinete o toksinima, a smanjićete i rizik od pojave kamenja u žuči.

Beli luk – čišćenje jetre i proizvodnja potrebnih enzima vrši se pod dejstvom alicina i selena. U belom luku ih ima neverovatno mnogo, pa nije čudo što ovu hranu smatramo “lekovitom”. Dovoljno je da pojedete 2-3 čena svakog dana.

Grejpfrut – može da se jede ceo ili uzima kao sok. Pulpa voća sadrži mnogo antioksidanata, koji pomažu u uklanjanju konzervansa i toksina iz tela.

Šargarepa i cvekla – su bogate korisnim flavonoidima i beta-karotenom. Inače, sok od ovog povrća takođe ima “lekovito” dejstvo.

Zeleni čaj – izuzetno je bogat katehinima. A ovo piće pomaže u smanjenju pritiska.

Foto: naturalwealth.com.hr

Peršun, kopar, korijander – ove začinske biljke savršeno čiste jetru i žučnu kesu. Njegov sok je bogat supstancama koje oslobađaju organe od pesticida, teških metala i drugih hemikalija.

Jabuke – pored pektina, gvožđa i vitamina, u jabukama ima toliko korisnih supstanci da čiste ne samo jetru i žučnu kesu, već i ceo gastrointestinalni trakt.

Biljno ulje– od sveg biljnog ulja najkorisnije je maslinovo. Lekari preporučuju da ga koristite u pripremi salata i ribe.

mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments