Foto: mondo.rs

Slanina je vrlo popularna namirnica. Dodatak je mnogim jelima i mnogi je koriste kao neizostavan pojačivač ukusa, bilo u restoranu ili kod kuće. Da li je ona zapravo dobra po naše zdravlje ili bi trebalo da je izbegavamo?

Slanina ima mnogo soli i masnoća, a poznato je da je preteran unos soli i masnoća povezan sa rizikom od razvoja raznih zdravstvenih stanja, kao što je hipertenzija. Ipak, konzumiranje slanine ima i svoje prednosti, piše Healthline.

Tipična porcija kuvane slanine od 100 grama, prema stručnjacima za sadrži 37 grama visokokvalitetnih životinjskih belančevina, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12 i pristojne količine minerala gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma. Međutim, sve hranjive sastoje koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.

Daje vam energiju, ne debljinu

Suprotno ustaljenom verovanju, ne debljaju nas masti već ugljeni hidrati. Nauka potvrđuje da se uz ishranu sa smanjenim udelom ugljenih hidrata može smršati. Mnogi misle da nam ugljeni hidrati pružaju energiju, ali čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima koje su dokazano delotvornije u njenom održavanju.

Bogata je belančevinama i zasićuje vas

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete biti siti nego da ste uneli ugljene hidrate. Ona je bogata belančevinama, koje su ključni sastojak zdrave ishrane.

Foto: mondo.rs

Takođe, savršeno pomaže i kod mamurluka, Britanski istraživači sa uniberziteta u Njukestlu su poveza konzumiranje slanine sa smanjenjem posledica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi neurotransmitera čiji broj rapidno opada tokom intenzivnog ispijanja alkohola.

Za bolje pamćenje

Slanina sadrži mikronutrijent – kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za pamćenje. Studija univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti sastojak može da doprinese boljem razvoju mozga nerođenog deteta, ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Lako se priprema i lako se kombinuje

Priprema slanine brza je i krajnje jednostavna. Možete da je pripremate i u mikrotalasnoj pećnici, ali i bez termičke obrade. Jednako je dobra za doručak, ručak i za večeru, u kombinaciji sa različitim dodacima ostalim jeilma. Može se koristi i kao sveža, i kao hrskava, odnosno pržena.

Istovremeno je i slana i slatka

Slanina je hrana spojenih suprotnosti – slano-slatki užitak u kom su dva ukusa jednako raspodeljena. Drugim rečima, slatko-slani užitak, pogotovo po mirisu.

b92/vecernji

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Симо Јелача
18/01/2023 22:42

Ja sam saznao od prijatelja da je slanina dobra protiv bolova na bazi artritisa i poceo sam je uzimati, u proseku svaki drugi dan jedan obrok. I mogu da kazem da su mi bolovi nestali.
Slaninu jedem najcesce za dorucak i obavezno sa belim lukom. Posle popijem casu mleka,
koje mi eliminise miris luka.