Foto: Shutterstock
Poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom u Hrvatskoj ne smeju da koriste – motiku, već samo mehanizaciju, proizilazi iz novih pravila koje je ova država „prepisala“ iz propisa EU.

Međutim, prevodeći „pravila“ EU iz oblasti poljoprivrede, hrvatske vlasti svojim poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom praktično su zabranile upotrebu – motike, pošto su englesku reč za „mehaničku“ kontrolu korova preveli kao – „mehanizovanu“.

Portal Index.hr navodi da bi amatersko prevođenje sa engleskog moglo, samo po sebi, hrvatsku privredu da košta – milione evra.

-Birokratija u Hrvatskoj ne dozvoljava upotrebu motike organskim proizvođačima u poljoprivredi – saopštilo je Hrvatsko udruženje organskih proizvođača (HSEP), piše Index.hr.

Kako je došlo do toga

Cilj EU je da smanji upotrebu pesticida i drugih hemikalija u proizvodnji hrane za 50 odsto do 2030. godine.

Ovaj cilj se ostvaruje kroz mnoge strategije i planove, kao što je „Od polja do stola“ u Evropskom zelenom dogovoru i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, navodi Index.hr.

ZPP je jedna od prvih zajedničkih politika EU, uspostavljena 1962. godine. Definiše zajedničku evropsku strategiju razvoja poljoprivrede na nivou svih država članica EU, ali svaka pojedinačna članica kreira sopstvenu strategiju, koja uzima u obzir njene specifičnosti, potrebe i ciljeve.

Hrvatska ima Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smernice za period 2023-2027. koje čine programski strateški dokument i osnovu za korištenje evropskih poljoprivrednih fondova.

Dakle, ovo je dokument koji je usvojila Hrvatska, na koji će morati da se poziva svaki projekat u poljoprivredi koji aplicira za fondove EU.

U meri “Mehaničko uništavanje korova u okviru višegodišnjih zasada“, usko vezanoj za organsku proizvodnju, navodi se da je cilj smanjenje upotrebe pesticida i motivisanje poljoprivrednika da fizički, umesto hemijski, uklone korov.

-Ali, nažalost, čini se da je neko ko je preveo Zajedničku poljoprivrednu politiku uradio loš posao, a to bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo koštati projekte i sredstva iz fondova EU u periodu od 2023. do 2027. godine – upozorava Index.hr.

Naime, Zajednička poljoprivredna politika EU ( “EU common agricultural policy”)  navodi da se podstiče “mehanička” kontrola korova. Na hrvatskom bi to trebalo da znači bez upotrebe hemije, fizički, mašinski ili ručno. Ali “mehaničko” u naslovu mere “Mehaničko suzbijanje korova u višegodišnjim zasadima“ neko neko ko je prevodio i tumačio ZPP EU i pisao Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU je protumačio je kao – “mehanizovano” .

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments