Foto: Privatna arhiva, Tamara Trajković/Espreso

Pre nego što sam krenuo u školu, hteo sam da pozovem mamu! Hteo sam da joj ispričam šta mi se sve dešava, da joj se požalim. Onda sam od toga odustao.

Ovo je K. K. koji je počinio masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar”, učenik VII-2 razreda ispričao tokom istrage. Napomenuo je da se osećao izopštenim iz svog razreda i da je bio usamljen na odmorima između časova, pa čak i na ekskurzijama. Navodno, deca su ga ignorisala.

Da li je to motiv da on hicima iz pištolja “CZ 99”, prekjuče ujutru u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju je pohađao, usmrti osmoro svojih školskih drugova i radnika obezbeđenja, sada se istražuje. U krvavom pohodu ovog dečaka ranjeno je šest učenika i nastavnica istorije.

Njegov otac, ugledni radiolog Vladimir K. je uhapšen, a majka Miljana je sa dečakom provela izvesno vreme u psihijatrijskoj bolnici “Dr Laza Lazarević”. Počinilac stravičnog krvoprolića je i dalje u ovoj ustanovi, na posebnom odeljenju.

Njemu je prethodno urađena analiza krvi na Toksikologiji Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu. Nalazi su pokazali da je negativan na psihoaktivne supstance, lekove i alkohol. To znači da u vreme zločina nije bio pod uticajem narkotika, niti drugih opijata.

– Inspiraciju za zločin, kako je ispričao, našao je u igricama – navodi izvor iz istrage.

– Bio je umrežen sa dečacima svog uzrasta, ali i starijima, u zatvorenim grupama na određenim platformama i kripto grupama. Tu su zajedno igrali igrice u kojima se puca, ali i razmenjuju informacije o oružju i naoružanju uopšte.

Na zaprepašćenje ljudi, koji su sa njim razgovarali posle zločina, Kosta je naveo i da mu je omiljeni film, odnosno horor ostvarenje “Purge”, što u prevodu znači “Čistka”.

– Reč je o filmskoj priči gde imaginarna američka vlada donosi zakon po kome je jedan dan u godini, dan bezakonja, odnosno mogu da se čine zločini koji se ne kažnjavaju – navodi sagovornik. – Nijednog trenutka Kosta nije pokazao da se kaje zbog pobijenih drugova ili radnika obezbeđenja, sa kojim je imao dobar i blizak odnos.

Osnovano se sumnja da je pripremanje zločina trajalo i duže od mesec dana. Baratanje ovakvim pištoljem nije jednostavno i zahteva veštinu. Nije reč samo o pucanju u streljani, već i o vežbanju gađanja u “praktičnom pucanju”.

Tokom krvavog pira, koji je započeo prekjuče ujutru oko 8.30, dečak je prvo ubio radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, a potom i tri devojčice, koje su bile dežurne i stajale u hodniku – Anu Božović, Bojanu Acović i Sofiju Negić. U holu je tokom uviđaja izbrojano 17 čaura, kalibra devet milimetara.

Posle desetak metara, kako je utvrđeno, K. K. je zamenio ispražnjeni okvir u pištolju i uleteo u učionicu gde je njegov razred imao čas iz istorije, na kom je i sam trebalo da prisustvuje. Videvši u njegovoj ruci pištolj, nastavnica Tatjana Stevanović je krenula ka njemu. Učenik je zapucao i pogodio je u stomak i obe ruke.

Onda se okrenuo ka svojim drugovima, koji su prestravljeno vrištali i sakrivali se ispod klupa, i zapucao. Na licu mesta ostali su mrtvi A.D., K. M., M.A., E.K. i A.Č. U učionici, tokom uviđaja policija je pronašla četrdesetak čaura.

Tokom krvavog pira ranjeni su A.B.,H.K., J.D., V.M., nastavnica Tatjana Stevanović, dečak V. P. (u teškom stanju u Urgentnom centru) kao i devojčica A. A., koja je najteže povređena i lekari u bolnici u Tiršovoj i dalje se bore za njen život.

K.K. je posle masakra, na trenutak zastao, a potom izašao u školsko dvorište, odakle je mobilnim telefonom pozvao policiju i prijavio šta je uradio. Na pitanje zašto je to učinio, on je policijskom dispečeru odsečno rekao:

– Ja sam psihopata.

Tokom pucnjave zavladala je velika panika, pa su nastavnici pokušavali da zaštite đake zaključavajući ih u učionicu, a neki su spas potražili i iskakanjem kroz prozor. U rancu sa kojim je Kosta K. došao u školu, pored rezervnog pištolja, policija je pronašla i četiri Molotovljeva koktela.

Novosti/Alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments