Foto: Shutterstock

Kada dođe plima, put ostaje metar i po do čak četiri metra ispod mora. Svake godine se sprovodi 15 do 30 akcija za spašavanje onih koji nisu bili dovoljno brzi.

Pasaž du Goa je put koji se nalazi u zapadnom delu Francuske i povezuje kopno, tačnije grad Bovoar sur Mer sa ostrvom Noarmutije, odnosno sa selom Barbatre na tom ostrvu.

Kada dođe plima, put ostaje metar i po do čak četiri metra ispod mora. Upravo zbog toga je opasno. Iako je celom dužinom postavljena svetlosna signalizacija i vozači se stalno pozivaju da provere stanje – uvek ima onih koji ne slušaju ili su uvereni da su brži od plime. Svake godine se sprovodi 15 do 30 akcija za spašavanje onih koji nisu bili dovoljno brzi. Put je ponekad delimično pod morem i zbog talasa. Imajte na umu da je veoma klizav, bilo zato što je mokar, što zbog blata koje se taloži na njemu, što zbog toga što je često maglovito.

Prvi pomen puta Pasaž du Goa, tada opasnog pešačkog prolaza kroz zaliv, datira iz 9. veka. Prvi put je obeležen 1819. godine, a nekoliko godina kasnije postavljene su kule za spašavanje gde su se mogli skloniti oni koje je plima uhvatila, a tu su i danas – sa istom funkcijom.

Put je bio od vitalnog značaja za stanovništvo ostrva, pa je početkom 20. veka preko Pasaža du Goa godišnje prelazilo oko 600 konja, 600 krava, 100 automobila i više od 12 hiljada pešaka. Iako je most koji povezuje Noarmoutier sa kopnom izgrađen 1971. godine, ovaj put je i dalje veoma prometan i posećen zbog svoje atraktivnosti. Njime danas dnevno prođe više od hiljadu vozila, a leti skoro dve i po hiljade.

Foto: shutterstock

Kako turisti mogu da budu opasni za sebe, lokalne vlasti su se čak dogovorile sa nekim pružaocima usluga auto navigacije da se ovaj put ne preporučuje, a kako bi se povećala bezbednost ovog neobičnog morskog prolaza, na zvaničnom sajtu možete pronaći sve informacije o stanju puta, koeficijentu plime, očekivanom vremenu plime tokom godine.

Passage du Gois i njegova okolina su raj za mnoge vrste flore i faune, a najpoznatiji su po ostrigama koje se ovdje ubiraju. Od 2017. godine klasifikovani su kao područja od nacionalnog interesa i spomenici prirode, a ljubitelji trčanja će prepoznati da se ovde decenijama održava trka Foulees du Gois, gde se više od hiljadu trkača trči protiv vremena i plime.

portalanalitika/punkufer.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments