Foto: Privredna komora Srbije / blic.rs
Startap tim iz Novog Sada napravio je specijalni rover, robot-vozilo “Spasoje” na daljinsko upravljanje sa GPS navigacijom za održavanje voćnjaka, vinograda i zelenih površina, posebno onih na strmim padinama, a kako bi poljoprivrednim proizvođačima pojednostavili i pojeftinili rad.

Na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za “Soter Rover” dobili su treću nagradu. Njihov robot koristi alate za košenje, prskanje, oranje, čišćenje snega, a u stanju je da vuče i prikolice sa 800 kilograma tereta.

– Naša misija je da olakšamo rad seljaka na teškim terenima i omogućimo ljudima da uz pomoć nove tehnologije ostanu i vrate se zemlji – kaže Nikola Lukičić, direktor firme koja se bavi tehnološkim razvojem robotike u proljoprivredi.

U preduzeću ovu inovativnu mašinu zovu “Spasoje”. Ideja se rodila na obroncima Fruške gore gde Nikola sa kolegom iz tima Branislavom Veskovićem uzgaja organsku lavandu. U razgovoru sa lokalnim vinarima i voćarima uvideli su da je nedostatak radne snage veliki problem. Takođe, rad klasičnih poljoprivrednih mašina na strmim terenima je bio veoma otežan i postojao je realan rizik da se voćarski traktori zbog nagiba terena prevrnu.

Foto: Privredna komora Srbije / blic.rs

– Postojao je konkretan rizik od prevrtanja voćarskih traktora na strmim terenima prilikom košenja, oranja i prskanja zasada. Rodila se ideja o automatizaciji ovih procesa čime doprinosimo i održivom razvoju poljoprivrede – priča Nikola.

Navodi da su im potrebne nove investicije za razvoj novih modela robota koji će imati još veće performanse i koristiti alate za voćarske traktore i na taj način zameniti upotrebu takve vrste traktora u potpunosti.

Prvi prototip rovera nastao je sredinom 2019. Od tada stalno usavrašavaju tehnologiju koju testiraju na terenu u svim vremenskim uslovima.

Uskoro će se “Spasoje” naći na tržištu i zainteresovani poljoprivrednici će najzad moći da iznajme ili kupe ovu višenamensku mašinu, piše agrotv.net.

blic.rs/agrotv.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments