Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu izjavio je da je Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao da će implementacija “Amber alerta” u Srbiji biti završena do 1. novembra ove godine.

Jurić je za N1 kazao da je radna grupa za “Amber alert” do sada imala dva sastanka, a da će posle prvomajskih praznika održati i treći. Istakao je da je sam ministar policije potpisao da će implementacija biti završena do 1. novembra 2023. godine.

– Kada dobiješ takav dokument i kada radna grupa tako funkcioniše, onda postoji nada da će to ovaj put zaista i zaživeti. Nadam se da će i sam sistem doprineti da mnogo više radimo na preventivi i da “Amber alert” najzad nikad i ne pokrenemo – rekao je Jurić.

Ministar Gašić je u januaru kazao da je namera da se što pre uvede ovaj sistem obaveštavanja o nestanku dece.

MUP je u martu saopštio da je tim za uvođenje “Amber alert” sistema definisao polazne osnove za uspostavljanje tog sistema.

Sistem Amber alert, nakon procene policije i tužilaštva, preko kanala masovne komunikacije odmah uzbunjuje javnost i na taj način znatno povećava mogućnost da u što kraćem periodu nestale osobe budu pronađene.

N1

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments