Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U kuglani na Spensu, među podmlatkom, izdvaja se 72-godišnjakinja. Štitnici na nogama, sportska odeća, britak, oštar um, nasmejane oči i lice, a iza sebe 40 godina profesionalnog kuglanja. Valerija Šećerov je najstarija u klubu “Bačka” i osim lekcija o kuglanju, primer je i životnih lekcija.

Valerija, poznatija kao Babika, postala je zaštitno lice i kec u rukavu kuglaškog kluba “Bačka”. Bivša košarkašica Partizana kuglanjem je počela da se bavi iz hobija, a preraslo je u neraskidivu ljubav.

-Ja volim kuglanje. To je na prvom mestu. Ja kad stanem na stazu meni nije ništa. Nekada dođem umorna, ali čim počnem da bacam meni ništa ne fali. I moj praunuk dolazi sa mnom na treninge. Isprati na stolici mojih 120 hita, to je sat vremena- rekla je Valerija za naš portal.

Valerija Šećerov ima 72 godine, ali je to ne sprečava da se i dalje aktivno bavi kuglanjem; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Priseća se da je nekada znala da se probudi u 4 ujutru, kako bi završila sve kućne poslove do 6, i da zatim ode na utakmicu. Kuglanje joj nikada nije dosadilo, a suprug se pomirio sa sudbinom da voli da kugla, kaže Valerija, pa je čak i on krenuo sa njom.

Valerija igra za superligu i za prvu ekipu, a prošle subote doprinela je pobedi ekipe i džoker je kluba. Istom klubu nepobediva Babika već 36 godina donosi rezultate.

-Prvo ekipa da pobedi, a onda ja. Srećna sam samo kad pobedimo zajedno. Moja pobeda mi ništa ne znači, ako ostali izgube, kao da ga ja nisam napravila- iskrena je naša sagovornica.

Babiku pokreću njena deca, unuci i praunuče, kao i kuglanje, jer mu je posvećena 40 godina; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kada trenira sa omladinom i sama postaje dete. Obožava da bude među mladima, a njen trener Rajko Rajak navodi da je najredovnija na treninzima. Svakom srušenom čunju raduje se kao da prvi put igra, a neretko i zaplače ako dođe do neuspeha.

-I dan danas imam tremu pred nastup i utakmice. Bojim se da se ne obrukam. Ja sam svesna da mogu, ali neki đavo uđe i čunjevi neće da padaju- smeje se Babika.

Kuglaški klub Bačka ima treninge utorkom i četvrtkom u kuglani na Spensu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ja sam majka dve kćerke, koje me poštuju i vole. Ima tri unuka koji me obožavaju. Imam praunuče koje volim i koje me voli. Je l’ stvarno treba nešto više od toga? Imam to zadovoljstvo- kuglanje, poštuje me trener, koleginice iz kluba. Zašto da budem nadurena? Ovaj život je toliko težak, još da se natmurim, šta sam uradila?- naglasila je Babika.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gari
30/03/2021 16:03

Kraljica⚘