Foto: Insignitus Gold

Novi plemeniti metal obara sve rekorde u ceni, zalihe su mu izuzetno male, a prodaja u Evropi skočila mu je čak 500 puta i smatra se najređim na planeti.

Najvredniji plemeniti metal na planeti trenutno je – osmijum. Gram košta 1.700 evra, 30 puta više nego ista mera zlata.

U Srbiju je stigao pre dve godine, trenutno ga poseduju samo tri osobe i nijedna ga ne nosi kao nakit. Svoju ušteđevinu uložili su u ovaj retki metal, pišu Novosti.

Osim investiranja u zlato i srebro, poslednjih nekoliko godina u svetu veliko je interesovanje za ulaganje u osmijum, koji nastaje iz platine, a zatim specifičnom preradom postaje nalik dijamantu. Kod nas je trenutno u osnivanju Institut za osmijum, koji će se baviti njegovim plasiranjem na srpsko tržište.

Prema rečima Ljube Jakića, koji je pionir u trgovini ovim dragocenostima, zbog nestašice investicionog zlata, krize na tržištu i sve težeg snabdevanja, pojavila se nova opcija sa istom funkcijom.

– To je novi plemeniti metal iz iste osme grupe periodnog sistema, o njemu se malo zna, na svetskom tržištu je nepunih osam godina, a prodaja je u Evropi skočila 500 odsto – kaže Jakić.

– Zalihe na planeti su izuzetno male, 2.500 puta manje od zlata. Inače, sirovi osmijum nastaje u procesu prerade platine, koji je u obliku praha. Proces kristalizacije se radi u laboratoriji, mesecima, na temperaturi od 3.600 stepeni.

kurir.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments